ua en ru

Нобелівську премію миру може отримати Організація із заборони хімічної зброї, - джерело

Нобелівська премія миру сьогодні буде присуджена Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яка зараз займається ліквідацією хімічних арсеналів Сирії.

Нобелівська премія миру сьогодні буде присуджена Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яка зараз займається ліквідацією хімічних арсеналів Сирії, передає норвезький телеканал NRK. Лауреат Премії миру буде оголошений в Осло о 12:00 за київським часом.

Торік та ж норвезька телекомпанія коректно передбачила лауреата Премії миру незадовго до офіційного оголошення. Премія була присуджена Євросоюзу.

Зазначимо, що інший відомий борець із хімічною зброєю в Сирії - Президент РФ Володимир Путін - цього року також був номінований на Нобелівську премію миру, однак його шанси на перемогу оцінюються невисоко.

До повідомлення норвезького телеканалу головним претендентом на Премію миру вважалася 16-річна пакистанка Малала Юсуфзай, яка напередодні вже стала лауреатом премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки".

Нобелівська премія миру присуджується з 1901 р., є найвідомішою і найавторитетнішою міжнародною нагородою в галузі суспільно-політичної та гуманітарної діяльності. Це єдина Нобелівська премія, лауреати якої визначаються не у Швеції. Ухвалення рішення про присудження премії миру довірено Норвезькому Нобелівському комітету, члени якого обираються парламентом країни із числа норвезьких суспільно-політичних діячів.

Згідно із заповітом Альфреда Нобеля, премію миру слід присуджувати особі, яка принесла найбільше благо людству і зробила найбільше в ім'я братерства між народами, для розпуску або скорочення діючих армій і проведення та пропаганди конгресів на підтримку миру.

Торік премію здобув Європейський союз за внесок у просування миру, примирення, демократії та прав людини у Європі. Розмір кожної премії у 2013 р. складає 1,2 млн дол.