ua en ru

Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення "дивних станів" матерії

Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення "дивних станів" матерії Фото: визначені лауреати Нобелівської премії з фізики

Нобелівську премію з фізики отримали 3 учених

Нобелівську премію з фізики в 2016 році присудили за внесок у розвиток топологічних фазових переходів. Про це йдеться в повідомленні на офіційній Twitter-сторінці Нобелівської премії.

Так, Нобелівську премію з фізики отримали вчені Девід Таулесс (Університет штату Вашингтон, США), Майкл Костерлитц (Університет Брауна, США) і Данкан Хелдан (Прінстонський університет, США).

"Лауреати в цьому році відкрили двері в невідомий світ, де матерія може приймати дивні стани. Вони використовували передові математичні методи для вивчення незвичайних фаз, або станів, матерії, такі як надпровідники, суперрідиниі тонкі магнітні плівки", - йдеться в повідомленні на сайті Нобелівської премії.

Нагадаємо, вчора Нобелівську премію в області фізіології і медицини за вивчення аутофагії присудили Йошинорі Ошуми з Токійського технологічного інституту. Він вивчав процес деградації, або самопоїдання, і утилізації клітин.

Варто зазначити, що грошова частина Нобелівської премії з 2012 року становить 8 мільйонів шведських крон. Відповідно, в цьому році в перерахунку на долари лауреати отримують 937 тисяч доларів.

Також нагадаємо, що в минулому році Нобелівську премію одержали японець Такаакі Кадзита і канадець Артур Макдональд "за відкриття нейтринних осциляцій, які показали, що у нейтрино маса".