ua en ru

Нобелівська премія миру за 2011 р. присуджена Президенту Ліберії, а також захисницям прав жінок з Ємену та Ліберії (доповнення)

Нобелівська премія миру за 2011 р. присуджена 24-му Президенту Ліберії (з 2006 р.). Елен Джонсон-Серліф (перша жінка-Президент африканської країни і захисниця прав жінок), представнику ліберійського жіночого руху за мир Леймах Гбові і єменській активістці - захисниці прав жінок Тавакул Карман, повідомляє норвезький Нобелівський комітет. Розмір премії становить 10 млн шведських крон (1,45 млн дол.).
Премія присуджена за активну боротьбу за права і свободи жінок без застосування насильства. "Ми не зможемо добитися встановлення демократії і стабільного миру на землі до тих пір, поки жінки не будуть наділені тими ж можливості впливати на розвиток подій у всіх аспектах життя суспільства, що і чоловіки", - говориться в повідомленні Нобелівського комітету.
У жовтні 2000 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію 1325. Ця резолюція вперше винесла питання про застосування насильства щодо жінок під час збройних конфліктів на міжнародний рівень і зробила захист жінок питанням міжнародної безпеки. Резолюція також вказала на необхідність участі жінок у всіх аспектах миротворчої роботи на тих самих засадах, що й чоловіки.
Елен Джонсон-Серліф - перша жінка-Президент африканської країни, обраний демократичним шляхом. З моменту її інавгурації в 2006 р. вона багато часу приділяла питанню встановлення миру в Ліберії, економічному та соціальному розвитку країни. Крім того, вона внесла великий вклад у зміцнення позицій жінок в Ліберії.
Леймах Гбові зуміла об'єднати жінок в Ліберії, незалежно від їх етнічного походження або віросповідання, і забезпечила "слабкій статі" право брати участь у виборах у країні. Вона багато зробила для посилення впливу жінок в Західній Африці під час і після війни.
Тавакул Карман зіграла вирішальну роль у боротьбі за права жінок і демократію в Ємені до і під час "арабської весни", говориться в повідомленні Нобелівського комітету.
Нобелівський комітет сподівається, що вручення премії Елен Джонсон-Серліф, Леймах Гбови і Тавакул Карман допоможе покласти кінець утиску жінок, який досі має місце в багатьох країнах.
Нагадаємо, що Нобелівська премія миру за 2010 р. була присуджена китайському правозахиснику Лю Сяобо. Всесвітньо відомий китайський дисидент удостоєний Премії миру за "тривалу і ненасильницьку боротьбу за базові права людини в Китаї".
За традицією Премія миру вручається в Осло, у той час як нагородження інших нобелівських лауреатів проходить у Стокгольмі. Згідно з заповітом засновника почесної нагороди Альфреда Нобеля, Премія миру присуджується спеціальним комітетом, складеним з п'яти незалежних експертів, яких призначає норвезький парламент - стортинг.