ua en ru

НКЦПФР удосконалила процедуру допуску цінних паперів до торгів на біржах

НКЦПФР удосконалила процедуру допуску цінних паперів до торгів на біржах Фото: ілюстративне фото (112.ua screenshot)

Також врегульовано діяльність фондових майданчиків

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) удосконалила процедуру допуску цінних паперів до торгів на біржах. Про це повідомляє прес-служба комісії.

Відповідно до змін, внесених до положення про функціонування фондових бірж, власники цінних паперів "великих підприємств" і публічних акціонерних товариств отримують право з власної ініціативи включати такі цінні папери в біржовий список шляхом надання відповідної пропозиції на фондовій біржі, за умови, що сумарна вартість пакета цінних паперів, що пропонується до продажу, становить не менше 5 млн гривень

В цьому випадку фондова біржа письмово повідомляє емітента про отримання пропозиції та про внесення цінних паперів до біржового списку, із зазначенням дати внесення). У разі отримання пропозиції про внесення до біржового списку цінних паперів емітента, що не є публічним товариством і не відноситься до категорії "великих підприємств", фондова біржа направляє йому інформацію про отримання пропозиції про включення цінних паперів емітента до біржового списку.

Також біржа направляє інформацію про наслідки включення цінних паперів до біржового списку (а саме - віднесення емітента цінних паперів до категорії "підприємств, що становлять суспільний інтерес"), і про необхідність отримання від емітента письмової згоди/незгоди на його включення цінних паперів до біржового списку. Зазначається, що тільки після отримання письмової згоди емітента фондова біржа може включити цінні папери в біржовий список.

У відповідності з вимогами положення, фондові біржі протягом трьох місяців мають привести свою діяльність у відповідність із зазначеними змінами та здійснити такі дії стосовно цінних паперів (тих, які на дату набрання чинності цього рішення знаходяться в біржовому списку): у термін не більше одного місяця письмово повідомити емітентів про необхідність до 1 січня 2019 року привести свою діяльність у відповідність із змінами про умови перебування цінних паперів у біржовому реєстрі, зокрема, оформлення проспекту цінних паперів відповідно до вимог чинного законодавства; і в термін не більш 15 днів письмово повідомити емітентів, які є приватними акціонерними товариствами, про необхідність надати фондовій біржі інформацію про наявність (відсутність) у статуті такого товариства переважного права його акціонерів на купівлю акцій, що пропонуються їх власником до продажу третій особі

Крім цього, пропонується зміна терміна "торговельна сесія" та запровадження нових термінів "предсессіонная період" і "послесессионный період". Це дозволить фондовій біржі розділити торговий день на відповідні періоди і торгові сесії для подання відповідних заявок на купівлю-продаж цінних паперів, інших фінансових інструментів і укладання біржових контрактів (договорів) за такими заявками, у тому числі з участю маркет-мейкера.

Нагадаємо, в лютому цього року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) схвалила зміни в правила, що регламентують торгівлю цінними паперами на фондових біржах.