ua en ru

НКЦПФР схвалила процедуру подання біржами даних про операції з використанням інсайдерської інформації

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на черговому засіданні регулятора, що відбулося 27 березня, схвалила проект рішення "Про затвердження порядку виявлення та подання фондовими біржами НКЦПФР інформації про операції з цінними паперами та/або похідними (деривативами) у разі підозри використання інсайдерської інформації". Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР.

"У 2011 році ми доклали чимало зусиль для урегулювання багатьох питань у розрізі захисту прав інвесторів на фондовому ринку і, звісно, момент протидії інсайдерській інформації - важлива складова цього питання. Весною минулого року парламент ухвалив два профільних закони, згідно з якими підвищиться відповідальність за операції на фондових біржах з використанням інсайдерської інформації, зокрема, впроваджується кримінальна відповідальність за такі зловживання. Ми сподіваємось, що цей порядок також дозволить підвищити добропорядність учасників ринку, і надасть можливість біржам більш ретельно контролювати усі дії торговців, в тому числі, на предмет використання інсайдерської інформації. Що стосується комісії, то таке новововведення дасть змогу більш оперативно реагувати на подібну інформацію, яку надаватимуть організатори торгівлі", - зауважив директор департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олег Мисюра.

Загалом, даний нормативний акт було розроблено у відповідності до закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" та закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів України", з метою встановлення механізму організації діяльності фондових бірж у разі виявлення підозри використання інсайдерської інформації під час проведення операцій з цінними паперами або похідними. Крім того, даним документом прописується процедура подання вищезазначеної інформації до регулятора.

Наразі біржи України вже мали нагоду ознайомитися з порядком. Регуляторний акт, вже удосконалений із урахуванням побажань організаторів торгівлі, тепер узгоджується з усіма зацікавленими міністерствами та відомствами.

Нагадаємо, в 2011 р. Верховна Рада (ВР) України прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інсайдерської інформації", який передбачає кримінальну відповідальність за інсайдерську торгівлю цінними паперами (згідно із зобов'язаннями перед FATF), вдосконалює визначення інсайдерської інформації, окрім того, передбачає надання фондовою біржею комісії даних у разі підозри щодо того, що угоди на біржі здійснюються з використанням інсайдерської інформації.