ua en ru

НКЦПФР зобов'язала біржі перевіряти емітента на фіктивність

НКЦПФР зобов'язала біржі перевіряти емітента на фіктивність Фото: НКЦПФР посилила вимоги до фондових бірж

Також розширено перелік підстав для невнесення емітента до біржового списку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на черговому засіданні, що відбулося 19 липня 2016 року, затвердила зміни до Положення про функціонування фондових бірж. Про це повідомляє прес-служба комісії.

Документом пропонується розмежувати біржовий список цінних паперів і біржової список для інших фінансових інструментів, - йдеться в повідомленні. Такі списки фондова біржа повинна оприлюднити (при їх наявності) у вільному доступі і забезпечувати цілодобовий режим доступу до них на своєму сайті протягом кожного торгового дня. Інформація повинна зберігатися на сайті протягом 3 років з дати публікації.


Крім того, НКЦПФР зобов'язала фондові біржі перевіряти емітента на відповідність ознакам фіктивності та, у разі їх виявлення, повідомляти комісії. Також біржа може самостійно прийняти рішення про відмову у внесенні цінних паперів такого емітента до біржового списку або виключити такі цінні папери з біржового списку.

НКЦПФР також розширила перелік підстав, за яких не допускається внесення та перебування у біржовому списку цінних паперів. Зокрема, цінні папери емітента не вносяться у лістинг у разі: публікації на сайті комісії інформації про відсутність емітента за місцезнаходженням, виключення емітента з державного реєстру фінансових установ, зупинення дії ліцензії на провадження профдіяльності на фондовому ринку, зупинка комісією торгівлі цінним папером на будь-якій фондовій біржі, зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінного паперу

Крім цього, комісія посилила вимоги до програмного забезпечення фондової біржі, зокрема, унеможливлюють здійснення угод, які не відповідають кращою ціною на купівлю/продаж.

Документ направлений на державну реєстрацію в Міністерство юстиції України.

Як повідомлялося, НКЦПФР констатує значно збільшення випуску цінних паперів в I півріччі.