ua en ru

НКС "Розуміння заради європейського майбутнього" ініціює проведення референдуму за вступ України в ЄС

Координатор Національного круглого столу "Розуміння заради європейського майбутнього" Сергій Бондарчук ініціюватиме проведення референдуму за вступ України в Європейський Союз. Про це він заявив сьогодні, 15 жовтня 2013 р., в ході круглого столу "Проблема київських виборів в контексті євроінтеграції".

"У ворогів євроінтеграції залишився тільки один аргумент - спекуляції на тему референдуму та "волі народу". Вони створюють передумови для того, щоб сказати, що нібито європейський вибір нав'язаний країні політиками всупереч волі громадян. Сьогодні їх дії є смішними і маргінальними, однак кремлівським замовникам потрібен не сам референдум, а вкидання в громадський простір теми політичної нелегітимності європейського курсу", - зазначив координатор НКР.

Бондарчук вважає, що відповіддю на це має стати референдум за вступ України в Євросоюз.

Бондарчук заявив, що після підписання угоди про асоціацію та напередодні старту процесу ратифікації угоди європейськими парламентами, Європі треба продемонструвати, що українці прагнуть бути частиною європейської спільноти. "Потрібно провести мобілізаційну кампанію шляхом збору підписів. Тому я разом зі своїми колегами по оргкомітету Національного круглого столу, мережею "Євронаступ", іншими громадськими організаціями починаю відповідну підготовку для якісного проведення цієї кампанії. У найближчі тижні ми виробимо стратегію кампанії по народному еврореферендуму і ознайомимо з нею громадськість", - розповів Бондарчук.

При цьому він зазначив, що референдуму щодо вибору зовнішньополітичного курсу не потрібно боятися за умови, якщо він буде проведений за новим, чесним законом про порядок народного волевиявлення.

"Референдум точно не повинен стосуватися угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, адже це угода має партнерський, сусідський, а не інтеграційний характер. Народне волевиявлення має дати відповідь на стратегічне питання про підтримку європейського курсу України, метою якого є залучення нашої країни до ЄС в якості його повноправного учасника", - зазначив Бондарчук.