ua en ru

НКРСІ відмовила "Астеліт" у продовженні ліцензії на міжнародний і міжміський зв'язок

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ), відмовила компанії "Астеліт" у продовженні ліцензії на надання послуг міжнародного та міжміського зв'язку, повідомляє "Комерсант-Україна".

Компанія вимагала від комісії продовження існуючої ліцензії, термін дії якої закінчується в червні. Така можливість передбачена законом "Про телекомунікації", прийнятим у 2004 році. Але в НКРСІ вказують, що ця норма поширюється тільки на ліцензії, видані після 2004 року ("Астеліт" отримав ліцензію в 2003 році), і запропонували компанії отримати два нових дозвола вартістю 8,99 млн грн (на міжнародний зв'язок) і 2,04 млн грн (міжміський зв'язок на 6 регіонів).

В "Астеліті" поки не вирішили, чи будуть оскаржувати рішення регулятора в суді, але такий варіант розвитку подій не виключається, відзначає один з топ-менеджерів оператора. "Ми поки не отримали офіційної відповіді НКРСІ. Остаточне рішення приймемо після ознайомлення з ним", - заявили в прес-службі компанії.

Схожі конфлікти були і в інших операторів: у 2010 році НКРСІ відмовляла в продовження ліцензії "Укртелекому", а в 2011-му - групі Vega. В обох випадках компанії вигравали розгляду і домагалися переоформлення ліцензій. Правда, "Укртелекому" допомогло втручання уряду, стурбованого майбутньою приватизацією компанії.

Шанси виграти справу у "Астеліту" високі, вважає керуючий партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк. "Формальним приводом для відмови у продовженні терміну дії може бути тільки невиконання ліцензійних умов", - пояснює він. Керуючий партнер юридичної компанії "Астерс" (представляє інтереси VimpelCom) Олексій Дідковський нагадує, що раніше в подібних справах суди неодноразово приймали рішення на користь операторів.

Член НКРСІ Ігор Сиротенко проте не бачить аналогії між рішеннями регулятора за ліцензіями "Астеліту", "Укртелекому" і Vega. "Ми розбираємо кожен випадок окремо: ліцензію "Астеліту" ми не можемо продовжити, тому що такого виду діяльності, як "міжнародний і міжміський зв'язок", зараз немає. Необхідно отримувати дві окремі ліцензії", - говорить він. Чому такі ліцензії були продовжені "Укртелекому" і Vega, він не уточнив.

Читайте також: Чистий збиток "Астеліту" в 2012 р. зменшився на 25,7% - до 448,1 млн грн.