ua en ru

НКРЗ планує збільшити за 2011 р. абонплату на фіксування телефонний зв'язок на 15%

Нацкомісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) розробляє рішення про підвищення абонплати на фіксуванний телефонний зв'язок на 15%. Для "Укртелекому" це можливість частково компенсувати збитки від надання фіксованого зв'язку. Про це сьогодні пише "Комерсант-Україна".
За словами глави НКРЗ Володимира Олійника, підвищення, швидше за все, пройде в два етапи - спочатку на 10%, а через кілька місяців - ще на 5%. "План-графік підвищення буде затверджений на засіданні комісії сьогодні. Зараз для міських жителів абонплата становить 22,5 грн/міс., для мешканців сіл та СМТ - 10 грн/міс.", - зазначив В.Олійник.
Мінімальні тарифи на фіксований зв'язок переглядаються практично щороку. Але в 2010 р. в НКРЗ відмовилися від підвищення. "Кабмін закликав нас протягом минулого року зберегти тарифи на соціально значущі послуги на колишньому рівні", - уточнив В.Олійник. Зараз, за його словами, збільшення ставки погоджено з Мінекономіки. Основними причинами підвищення стало зростання індексу споживчих цін і збитковість надання місцевої та сільської телефонії для операторів фіксованого зв'язку.

Учасники ринку - як приватні, так і держоператор "Укртелеком" - кажуть, що змушені надавати послуги місцевого зв'язку за мінімальними тарифами собі в збиток. "Укртелеком" не раз заявляв про необхідність створення компенсаційних механізмів для відшкодування збитків компанії від надання послуг зв'язку в сільській місцевості за граничними тарифами.

Нагадаємо, НКРЗ і профільне міністерство з 2007 р. пропонувало кілька законопроектів, які передбачають створення фонду універсальних послуг (ФУП). Це спричинило б надбавку близько 3% до вартості всіх послуг зв'язку в країні. Однак спроби прийняти подібний законопроект у парламенті провалилися.