ua en ru

НКРЕКП заблокувала перерахування коштів за електроенергію з окупованого Донбасу

Рада Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) України просить міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина сприяти скасуванню постанови НКРЕКП, яке ввело заборону на перерахування грошових коштів за електроенергію, відпущену теплоелектростанціями, які знаходяться на території Донбасу, не підконтрольною української влади. Відповідне звернення було прийнято на засіданні ради ОРЕ в середу, передає кореспондент РБК-Україна.

Мова йде про постанову НКРЭКУ №158 від 02.02.2015 р.

"Просимо вас, шановний Володимир Васильович, сприяти скасування цієї постанови та клопотати перед НКРЕКП щодо його скасування", - йдеться в листі до Демчишину.

Аналогічний лист також спрямована і на т.в.о. НКРЭКУ Дмитра Вовка.

Лист направлено на прохання компанії "Донбасенерго", на думку якої дія зазначеної постанови призведе до неможливості компанії розраховуватися за поставлене вугілля, виплавити зарплати, оплачувати податки і обслуговувати кредитні зобов'язання.

Нагадаємо, восени 2014 р. в Україні склалася критична ситуація із забезпеченням вугіллям ТЕС і, як наслідок, виробництвом достатньої кількості електроенергії. У першу чергу це було пов'язано з конфліктом на Донбасі.

У підсумку Україна домовилася про закупівлі необхідного вугілля в ПАР і Росії. Однак поставки вугілля з Росії йдуть з перебоями.