ua en ru

НКРЕКП просить узаконити 100% комерційний облік у сферах теплопостачання та водопостачання

НКРЕКП просить узаконити 100% комерційний облік у сферах теплопостачання та водопостачання Фото: НКРЕКП

Прийняття закону збільшить шанси отримати черговий транш МВФ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), розробила проект закону України "Про комерційний облік у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, надання комунальних послуг" і надіслала його на розгляд уряду. Про це повідомили у прес-службі НКРЕКП.

Як зазначається, законопроект розроблено з метою виконання положень коаліційної угоди (пункт 3, розділ XIV).

"В умовах підвищення тарифів на комунальні послуги важливим завданням є зменшення обсягів їх споживання із збереженням стандартів комфортного проживання в житлових приміщеннях. Цього можна досягти за рахунок проведення заходів з енергоефективності, де важливою частиною є комерційний облік", - йдеться в повідомленні.

Крім того, як зазначили в НКРЕКП, однією з умов надання Україні третього траншу макрофінансової допомоги в рамках майбутнього меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським союзом як кредитором є підвищення енергоефективності шляхом прийняття закону про облік тепла, який повинен містити чітко розподілені обов'язки і кінцеві терміни введення обліку.

"Запропонований проект закону буде визначати правові, економічні та організаційні засади забезпечення 100% комерційного обліку в сферах теплопостачання та водопостачання, забезпечить раціональне використання водних ресурсів, енергетичних ресурсів і захисту прав споживачів у сфері комунальних послуг", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, як очікується, законопроект про національного регулятора у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) буде підготовлений протягом місяця.