ua en ru

НКРЕКП доведеться підвищити тариф на електроенергію, якщо припиняться поставки вугілля з зони АТО, - експерти

НКРЕКП доведеться підвищити тариф на електроенергію, якщо припиняться поставки вугілля з зони АТО, - експерти

НКРЕКП доведеться підвищити тариф на електроенергію, якщо припиняться поставки вугілля з зони АТО. Таку думку висловили експерти, коментуючи ситуацію в енергетичній галузі в ході підготовки до опалювального сезону.

"Зараз стоїть питання, що з боку неконтрольованих територій не працює транспортна інфраструктура та вугілля на ТЕС приходить все менше і менше, склади тануть, вони на рівні близько 1 млн тонн. А входити в зиму, маючи на складах менше 2 млн тонн вугілля, тривожно", - говорить голова ради Всеукраїнської енергетичної асамблеї, екс-міністр енергетики Іван Плачков.


За його словами, якщо із зони АТО за дозволеними штабом АТО контрактами буде тривати зменшення поставок, доведеться купувати вугілля в ПАР, а тоді НКРЕКП доведеться підняти тариф на електроенергію для теплових електростанцій оскільки роттердамська формула не покриває витрат компаній на закупівлю імпортного вугілля, який буде коштувати не менше 2000 грн/тонна.

Такої ж думки президент Dixi group Олена Павленко, яка схильна вважати, що якщо дійсно буде підвищення ціни на вугілля при закупівлі його з-за кордону, регулятор перегляне граничну ціну на паливо, щоб українські компанії могли вийти на зовнішні ринки. При цьому експерт впевнена, що постачальники імпортного вугілля, зокрема африканського, можуть підвищувати ціну на вугілля ще через політичний фактор, тобто "нестабільність України як покупця".

Павленко також звертає увагу на те, що і уряд України, і державні компанії повинні продемонструвати прозорість на всьому ланцюжку закупівлі імпортного вугілля.

Державна ПАТ "Центренерго" має намір закупити з ПАР мінімум 200 тис. тонн вугілля. Про це повідомив в. о. генерального директора компанії Олег Коземко, коментуючи зниження накопичення палива на складах підприємства, до 203 тис. т. За оцінками експертів, у зв'язку із зростанням у другому півріччі 2016 року навантаження на теплові електростанції всього до початку опалювального сезону необхідно додатково придбати 3,2 млн. тонн вугілля.