ua en ru

НКРЕКУ переглянула "зелені" тарифи для поновлюваних джерел енергії

Нацкомісія регулювання електроенергетики і комунальних послуг в суботу, 31 січня, своїм рішенням переглянула "зелені" тарифи для об'єктів відновлюваної енергетики.

На думку учасників ринку, найбільш дискримінаційного зниження зазнала сонячна енергетика. Під тиском Міненерго Нацкомісія прийняла рішення на період дії надзвичайного стану в енергетиці відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України від 14 січня 2015 р. № 36-р "Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії" та згідно з листом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 31 січня 2015 р. № 01 / 13-0216 зменшити встановлені "зелені" тарифи:

- для суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання наземними об'єктами електроенергетики, введеними в експлуатацію по 31.03.2013 включно - на 20%;

- для суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з усіх інших альтернативних джерел енергії - на 10%.

Тобто, відзначають експерти, стимулюючий тариф для об'єктів відновлюваної енергетики, прийнятий в 2009 р. Верховною Радою України, і який повинен був бути незмінним до 2029 року, був знижений рішенням НКРЭКУ.

"Самого листа Міненерговугілля та економічного обґрунтування зниження тарифів на зазначену величину на засіданні Нацкомісії не було продемонстровано", - підкреслюють учасники ринку сонячної енергетики.

Після обговорення на засіданні Комісії також було прийнято рішення про перегляд тарифів щодо збільшення курсу євро, що було передбачено законом "Про електроенергетику", але не робилося з серпня 2014 р. і було грубим порушенням закону.

В результаті такого подвійного перегляду, заявляють експерти, найбільш дискримінаційному зміні піддалася сонячна енергетика: незважаючи на підвищений курс євро, "зелений" тариф на цей вид отримання електроенергії стало менше приблизно на 10%. У той час як для інших видів отримання електроенергії з поновлюваних джерел тариф залишився незмінним або навіть зріс.

Таким чином, економія коштів ДП "Енергоринок", яку нібито обґрунтовують надзвичайним становищем в енергетиці, буде досягатися тільки за рахунок виробників електроенергії з використанням сонця, частка якого в енергобалансі країни незначна і складає менше 1%.
На засіданні Комісії, яке тривало з четверга по суботу, були присутні учасники ринку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), банків, які кредитували галузь, а також представники іноземних інвесторів в об'єкти ВДЕ, крім інших, - китайська державна компанія CNBM, найбільший інвестор в сонячну енергетику України. За словами учасників ринку, прийняте в суботу рішення Комісії є антиконкурентною, порушує гарантії щодо збереження іноземних інвестицій в сонячну енергетику, у тому числі, за китайським державним інвестиціям, а також ставить під загрозу своєчасні виплати за кредитами міжнародним і українським державним банкам.

У той же час, в Комісії обіцяють, що в новому законі, проект якого розробляється в діалозі з профільними відомствами України, асоціаціями ринку ВДЕ, тарифи для вже побудованих сонячних електростанцій будуть збережені і гарантії інвесторам - дотримані.

Нагадаємо, 30 грудня Президент України Петро Порошенко призначив т.в.о. голови НКРЕКУ Дмитра Вовка.