ua en ru

НКРЕ з 1 лютого підвищила на 30% вартість електроенергії для населення, яке споживає в місяць більше 150 кВт.год

Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) з 1 лютого 2011 р. підвищила на 30% вартість електроенергії для населення, яке споживає в місяць більше 150 кВт.год, підвищені тарифи будуть діяти на обсяги електроенергії, яке населення споживає понад встановлену норму. Відповідне рішення ухвалене сьогодні на засіданні комісії і подано на реєстрацію в Міністерство юстиції, передає кореспондент РБК-Україна.
"Тобто якщо я споживаю 200 кВт.год., то на 150 в мене буде старий тариф, а на 50 - новий, підвищений на 30%", - пояснив член НКРЕ Костянтин Теличко.
Крім того, така ж схема підвищення тарифів запропонована для населення, яке проживає в будинках, обладнаних кухонними електроплитами та/або електроопалювальними установками (в тому числі в сільській місцевості). Проте поріг, з якого ціна електроенергії підвищиться на 30%, складає 250 кВт.год. на місяць.
За словами К.Теличка, підвищення тарифів не буде стосуватися близько 34 млн споживачів, які споживають менше 150 та 250 кВт.год. відповідно. Крім того, існують пільгові категорії, для яких тариф також залишиться незмінним незалежно від обсягів споживання: населення, що проживає в багатоквартирних будинках, негазифікованих природним газом, і в яких відсутні, або не функціонують системи централізованого теплопостачання; багатодітні сім'я, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу; жителі гуртожитків сімейного типу.
Таким чином, нові тарифи, які будуть встановлюватись за понаднормове споживання, становлять: для населення - 31,67 коп. за кВт.год. (+7,31 коп.), для населення, яке проживає в сільській місцевості - 29,25 коп. за кВт.год. (+6,75 коп.), для населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, обладнаних кухонними електроплитами, та/або електроопалювальними установками - 24,34 коп. за кВт.год. (+5,62 коп).
За словами К.Теличка, підвищення тарифів зменшить перехресне субсидіювання в рік, починаючи з 2011 р. на 2 млрд грн.