ua en ru

НКРЕ розділила поняття зовнішнього і внутрішнього газопостачання

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, (НКРЕ) розділила поняття "зовнішнє газопостачання" та "внутрішнє газопостачання".

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, (НКРЕ) розділила поняття "зовнішнє газопостачання" та "внутрішнє газопостачання". Про це йдеться у постанові НКРЕ № 1722 від 26 грудня 2013 р.

"Затвердити зміни до порядку доступу та приєднання до єдиної газотранспортної системи України, затвердженого постановою НКРЕ від 19 квітня 2012 р. № 420, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 травня 2012 р. за № 721/21034", - йдеться в документі.

Зокрема НКРЕ розділила поняття "зовнішнє газопостачання" - газові мережі від місця забезпечення потужності до місця приєднання об'єкта або земельної ділянки замовника та "внутрішнє газопостачання" - газові мережі від місця приєднання об'єкта або земельної ділянки замовника до його газових приладів (пристроїв) включно або до системи газоспоживання третіх осіб (замовників, споживачів).
Також НКРЕ доповнила пункт 6.7 новими абзацами такого змісту: "Якщо внутрішня система газопостачання передбачатиме підключення третіх осіб (інших замовників, споживачів), то у такому випадку: в опитувальному листі при поданні заяви на приєднання замовник зазначає інформацію про третіх осіб та додає їх перелік".

Крім того, згідно з доповненням, газорозподільне підприємство (ГП) та газотранспортне підприємство (ГТП) у технічних умовах на внутрішнє газопостачання передбачає вимоги до вузлів обліку природного газу, встановлених на межі земельної ділянки між замовником та третіми особами.

"У проекті внутрішнього газопостачання передбачається встановлення вузлів обліку природного газу на межі земельної ділянки між замовником та третіми особами. Пуск газу до внутрішньої системи газопостачання замовника здійснюється після її передачі в установленому порядку у власність, господарське відання чи користування газотранспортному або газорозподільному підприємству, в газових мережах якого визначена точка забезпечення потужності для цього замовника, чи після укладення з цим газотранспортним або газорозподільним підприємством договору на експлуатацію складових ЄГТСУ", - йдеться у новій редакції пункту.

Також НКРЕ доповнила пункт 6.12 новим абзацом такого змісту: "Якщо точка забезпечення потужності знаходиться на території або межі земельної ділянки замовника, тоді точка приєднання збігається з точкою забезпечення потужності і приєднання здійснюється згідно з пунктом 6.5 цього розділу, тобто протягом 15 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви замовника про приєднання до газових мереж на підставі даних про об'єкт замовника, надає замовнику технічні умови на зовнішнє та внутрішнє газопостачання об'єкта замовника і т.д.