ua en ru

НКРЕ зобов'язала газопостачальників інформувати споживачів природного газу про їх права та про встановлені ціни

Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), від 20 червня 2013 № 709 "Про підвищення якості обслуговування споживачів природного газу" сьогодні офіційно оприлюднено в "Офіційному віснику України" № 53, ст. 1952. Про це повідомляє прес-служба НКРЕ.

Постанова набрала чинності з дня його офіційного опублікування.

Документом встановлено, що гарантовані газопостачальники зобов'язані розміщувати інформацію про права споживачів (населення, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців) і встановлених цінах на газ для них на своїх сайтах і на звороті платіжних документів, призначених для здійснення розрахунків за надані послуги з газопостачання.

До того ж, кожному побутовому споживачеві природного газу газопостачальник зобов'язаний повідомити шляхом друку на звороті платіжного документа обсяг спожитого газу у попередньому році, в т.ч. за перше півріччя, величину роздрібної ціни на природний газ, спожитий ним у попередньому році, а також певну ціну на поточний рік, про переплату або заборгованості і т.п.

Інформація, що стосується населення, доводиться до відома до 1 березня, а інформація для юридичних осіб / фізичних осіб-підприємців - до 1 лютого.

Крім того, постачальники газу мають публікувати в ЗМІ та на своїх сайтах інформацію про зміну цін на газ за п'ять днів до введення їх у дію, а також довести її до відома споживачів.

Читайте також: Набула чинності постанова НКРЕ про обов'язкове оприлюднення інформації про частку первинних джерел електроенергії

Слід зазначити, що постанова № 709 було прийнято з метою підвищення якості обслуговування споживачів природного газу і для виконання Національного плану дій на 2013 р. щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 рр.. "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава".

Постанова зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27 червня 2013 за № 1088/23620.