ua en ru

НКРЕ наклала штраф на ВАТ "Кримгаз" за порушення фінзобов'язань перед "Газ України"

Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) за підсумками перевірки господарської діяльності ВАТ "Кримгаз" наклала штраф на компанію у розмірі 12,5 тис. грн. Таке рішення було прийнято на сьогоднішньому засіданні НКРЕ, передає кореспондент РБК-Україна.
Як зазначив доповідач з даного питання Олег Барановський, в ході перевірки було виявлено, що ВАТ "Кримгаз" порушувало ліцензійні умови про фінансові зобов'язання перед ДК "Газ України" за 2009 р. і за 9 місяців 2010 р.
"Вимоги постанови не виконані в повному обсязі. Заборгованість залишилася. Також порушено ліцензійні умови поставок в частині виконання фінансових зобов'язань перед ДК "Газ України" за 2010 р... заборгованість перед ДК "Газ України" на 1 січня 2011 р. - 84 млн 846 тис. грн, а на момент перевірки на 1 березня 2011 р. скоротилася до 47 млн ​​79 тис. грн", - зазначив О.Барановський.
Крім того, за його словами борг перед компаніями "Чорноморнафтогаз" і "Трансгаз" відсутній. Також існує заборгованість перед компанією "Кримгаз" за послуги з транспортування газу у компанії НАК "Нафтогаз".
Як зазначив О.Барановський, на сьогоднішній день загальний борг ВАТ "Кримгаз" перед ДК "Газ Україна" і перед ДАТ "Чорноморнафтогаз" має тенденцію до зменшення. Крім того, в ході перевірки НКРЕ було виявлено порушення компанією "Кримгаз" ліцензійних умов з постачання і розподілу газу, зокрема невикористання коштів за рахунок встановлених НКРЕ тарифів.

Так по поставкам газу здійснено недофінансування на суму 1 млн 340 тис. грн, а з розподілу газу виявлені перевитрати на суму 40 млн 566 тис. грн.
"Всього перевитрати склали з постачання і розподілу газу ВАТ "Кримгаз" 39 млн 316 тис. грн", - підкреслив О.Барановський.
Варто відзначити, що спочатку НКРЕ планувала накласти штраф на "Кримгаз" у розмірі 30 тис. грн, однак при докладному розгляді питання з урахуванням скорочення існуючого боргу було прийнято рішення про зменшення штрафу до його мінімального розміру - 12,5 тис. грн.