ua en ru

НКРЕ через перехід на зимовий час не встигне перепрограмувати близько 280 тис. лічильників по Україні, - Тітенко

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) не підтримує відміну переходу на зимовий час у цьому році, оскільки не встигне перепрограмувати біля 280 тис. лічильників по Україні. Про це під час брифінгу повідомив голова НКРЕ Сергій Тітенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"В кожний період часу діють різні тарифи, і лічильники є запрограмовані, і кожного сезону перепрограмовуються на необхідний час, відповідно рахується їх облік, тарифи та розрахунки. У нас приблизно більше як 250 тис. таких лічильників по Україні на роздрібному ринку споживачів і понад 10 тис. - на загальному обліку оптового ринку. У нас близько 280 тис. таких лічильників і по нашим розрахункам, для того, щоб їх перепрограмувати потрібно не менше 2-3 місяців", - сказав Тітенко.
По його словам, у разі невиконання данної роботи можуть виникати спірні питання, наприклад зловживання становищем енергетичних компаній і споживачів, "бо по лічильникам буде один облік, а через зміну часу інший".
"Ми попереджаємо, що, мабуть, краще цей закон, якщо він взагалі потрібен, ввести восени наступного року", - додав Тітенко.

Раніше повідомлялося, що у Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект постанови №9287-1 від 13 жовтня 2011 р. ініційований народним депутатом України від Партії регіонів Вадимом Колеснеченко "Про встановлення порядку обчислення часу на території України".
Так, згідно з проектом, пропонується встановити на території Україні час другого часового поясу міжнародної системи часових поясів протягом всього календарного року без будь-яких перекладів годин на зимовий і літній час.
Крім того, голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявляв, що допускає перегляд рішення про скасування зимового часу.
За його словами, йому незрозуміла позиція Міністерства надзвичайних ситуацій, яке ініціює скасування цього рішення, адже раніше Кабінет міністрів повністю підтримував його, а МНС є частиною Кабміну.