ua en ru

У НКРЕКП розповіли, на скільки підвищиться тариф на електроенергію для промспоживачів в 2018

У НКРЕКП розповіли, на скільки підвищиться тариф на електроенергію для промспоживачів в 2018 Фото: лінія електропередач (pixabay.com)

Зокрема, тариф "Укргідроенерго" виріс на 20%

У Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП) розповіли, на скільки підвищиться тариф на електроенергію для промислових споживачів у 2018 році. Про це повідомляють "Українські новини".

Так, НКРЕКП, на засіданні в четвер затвердила з 1 січня 2018 року оптово ринкову ціну (ОРЦ) на електроенергію на рівні 1561,99 грн/МВт-год (без ПДВ) з розбивкою по кварталах: І квартал - 1 495,46 грн за 1 МВт-год, II - IV квартали - 1 586,69 грн за 1 МВт-год.

"Тариф "Укргідроенерго" виріс на 20% (тариф ГАЕС на 2018 рік складе 291,48 коп/кВт-год, для ГЕС - 32,13 коп/кВт-ч. ), тариф Енергоатому зріс на 15% до 54,71 коп./кВт-ч. Також зросли тарифи для компаній альтернативної енергетики (на 16%) і тариф ТЕЦ (на 14%)", - йдеться в повідомленні.

"Сьогодні розглядається питання рівня ОРЦ, яке виносилося (для обговорення, - ред.) в листопаді місяці, але через дострокову втрату кворуму, з-за відсутності одного з членів комісії не могло бути розглянуто. Сьогодні на засіданні були прийняті важливі рішення щодо тарифів для державних стратегічних підприємств Енергоатом, Укргідроенерго, Укренерго, де враховані, в тому числі, і підвищення заробітних плат, такі чинники, як курс валют, необхідні інвестиції. Зараз відбувається узагальнення всіх цих факторів в ОРЦ", - зазначив глава НКРЕКП Дмитро Вовк.

Як повідомляється, індикативна ціна вугілля, яка визначена на підставі середньої ринкової ціни на європейському ринку за період грудень 2016 року - листопад 2017 року, становить 90,05 дол/тонна, що все одно нижче реальної вартості вугілля на світових ринках.

Крім того, глава НКРЕКП підкреслив, що рівень ОРЦ приймається у відповідності з методикою, яка була узгоджена з усіма органами влади, пройшла реєстрацію в Міністерстві юстиції, а також розгляду в судах, де визнана законною та обґрунтованою.

Прогнозний баланс електроенергії на 2018 рік передбачає споживання ТЕС і ТЕЦ країни 26 млн 991 тис. тонн вугілля. В тому числі його імпорт в поточному році очікується в обсязі 4,2 млн тонн або 15,6 % всіх поставок в 2018 році.

ОРЦ впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів. Тариф для населення не зміниться.

Як повідомлялося, НКРЕКП в кінці квітня 2016 року початку застосування нового порядку формування прогнозної ОРЦ на електроенергію. Новий порядок, зокрема, передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".