ua en ru

Через низьку зарплату кваліфіковані фахівці йдуть з "Миколаївгазу"

Через низьку зарплату кваліфіковані фахівці йдуть з "Миколаївгазу" Ілюстративне фото (kmu.gov.ua)

Середня зарплата працівників ПАТ "Миколаївгаз" становить 5805 гривень

З початку 2018 року з ПАТ "Миколаївгаз" звільнилося 313 працівників. Головною причиною є низький рівень заробітної плати, який в 2 рази менше середньої зарплати по промисловості в Миколаївській області. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Середня зарплата працівників ПАТ "Миколаївгаз" становить 5805 гривень. За 8 місяців цього року з компанії звільнилося 308 висококваліфікованих фахівців. На сьогодні дефіцит кадрів становить близько 10%. Поки залишаються відкритими 318 вакансій.

Серед них найбільш затребувані спеціальності: слюсарі з експлуатації та ремонту газового устаткування, електрогазозварники, монтери, майстри, інженери, водії, спеціалісти з обслуговування клієнтів, контролери та ін.

"Перед початком опалювального періоду ми вкрай стурбовані тим, що від нас йдуть кваліфіковані фахівці з багаторічним досвідом. А нові спеціалісти не хочуть працювати з таким рівнем оплати праці. Назріває вкрай критична ситуація, адже може так статися, що обслуговувати газову систему, мережі і прилади просто стане нікому", - зазначає начальник управління з персоналу ПАТ "Миколаївгаз" Інеса Мовчан.

Зараз єдиним джерелом фінансування для ПАТ "Миколаївгаз", в тому числі і фонду оплати праці, є затверджений Національною комісією з регулювання енергетики і комунальних послуг тариф на розподіл природного газу. Проте, ще з початку 2017 року НКРЕКП не переглядав тариф газорозподільної компанії. А неодноразові звернення з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії держрегулятором були проігноровані.

Варто зауважити, що збільшення тарифу на розподіл газу не означає автоматичне підвищення цін на газ для споживачів, оскільки її встановлює Кабмін, а НКРЕКП може просто перерозподілити складові між учасниками газового ринку.

"Наша мета - не підвищення ціни на газ. Потрібно тільки перерозподілити складові в існуючій ціні газу в бік збільшення тарифу газорозподільним підприємствам. І тільки рішення держрегулятора зможе попередити катастрофічні наслідки в газовій галузі", - підкреслює голова об'єднаної профспілкової організації Ганна Севастьянова.

Профспілкова організація ПАТ "Миколаївгаз" в черговий раз звертається до НКРЕКП та уряду з вимогою врахувати в тариф на розподіл природного газу підвищення заробітних плат газовиків до рівня середньої по промисловості. У разі подальшого ігнорування таких звернень, не виключено, що працівники галузі напередодні опалювального сезону змушені будуть почати акції протесту.

В діючій структурі тарифу на оплату праці не враховано індекс інфляції і навіть підвищення мінімальної зарплати. При діючій ціні газу 6,96 гривень за 1 куб. м "Миколаївгаз" отримує лише 88 копійок (з урахуванням податків), з яких 27 копійок - це витрати на оплату праці.

Зараз критична ситуація з відтоком кадрів спостерігається у всіх газорозподільних компаніях України, з яких з початку року звільнилося вже понад 5,5 тис. професійних фахівців.