ua en ru

Низька ціна вугілля може знищити галузь, - експерт

Низька ціна вугілля може знищити галузь, - експерт Фото: Михайло Волинець

На думку експерта, ціна на вітчизняне вугілля незбалансована

Низька ціна на українське вугілля може призвести до поступового знищення української вугільної галузі. Про це в ефірі NewsOne заявив керівник Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець, передають "Українські новини".

"Зараз у світі йде суттєве зростання цін на вугілля, на руду, на метал і якщо ми не будемо реагувати, а дозволимо знищити нашу вугільну галузь, ми будемо сидіти в холоді і темряві", - наголосив Волинець.

Він заявив, що ціна на вітчизняне вугілля незбалансована.

"Коли витрати в серпні склали на видобуток однієї тонни 2978 гривень, а в березні навіть більше 3 тисяч, а ціна була ще в свій час 1700 гривень, остання ціна 2 тис., зараз на 10% всього піднімають ціни. У той час, коли з Америки, штату Пенсільванія завозять вугілля за ціною 113 доларів за тонну. З доставкою до споживача - 130 доларів. Давайте зіставимо ціну 2000 та ціну 3100. Тобто виникає відразу питання, що ціна на вугілля незбалансована, а вугільна галузь занепадає", - підкреслив експерт.

Він також зазначив, що навіть після підвищення ціни на вугілля, державна підтримка вугільної галузі буде потрібна, але в значно меншому обсязі.

"Давай я скажу військовою термінологією. Якщо ви не хочете фінансувати свою армію, будете фінансувати чужу армію. Якщо ви не забезпечуєте власну енергетичну безпеку при такій наявності вугілля, то тоді що? Тоді ми будемо купувати вугілля за кордоном по 130 доларів", - сказав Волинець.

Коментуючи ситуацію з формулою "Роттердам+", голова профспілки зазначив, що сьогодні навколо цього питання багато спекуляцій.

"Ніхто не знає, що таке API2, але всі про це говорять, навіть обшуки здійснюються в НКРЕКП, коментують силовики цю тему, не розуміючи, що вони говорять і насправді, з чого складається ця формула", - підкреслив він.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості рекомендувало підвищити ціну реалізації вугілля державних шахт до 2200 гривень для поліпшення ситуації в енергобезпеки країни. Про це свідчить інформація в протоколі наради з питань визначення граничної ціни на вугільну продукцію. У документі наголошується, що нова ціна відповідає зростанню ціни вугілля на зовнішніх ринках.