ua en ru

Ніна Карпачова не може знаходитися в Україні через тиск ГПУ, - БЮТБ

На сьогоднішній день колишній омбудсмен Ніна Карпачова не має можливості знаходитися в Україні через тиску з боку Генеральної прокуратури. Про це на сьогоднішньому брифінгу у Верховній Раді заявив заступник глави фракції БЮТБ Сергій Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"За моєю інформацією, вона (Карпачова) зараз не має можливості фактично проводити свою активну діяльність, і вона фактично не має можливості сьогодні навіть бути присутньою в Україні через прямий тиск Генеральної прокуратури. Ми про це доповіли доповідачкам (моніторингового комітету ПАРЄ). Це буде окремою темою розслідування", - сказав Соболєв.

Він повідомив також, що представники української опозиції написали докладний лист в офіс верховного комісара з прав людини ПАРЄ, і, найвірогідніше, це стане предметом нового розслідування відносно посадових осіб в Україні, "які прямо дають вказівки Генеральній прокуратурі тиснути на екс-омбудсмена".

Соболєв також підкреслив, що такий тиск на Карпачову, ймовірніше за все, чиниться через те, що свого часу її представник зміг задокументувати побої на тілі Юлії Тимошенко, про що пізніше написав заяву тоді ще діючому омбудсменові Карпачовій. "Замість того, щоб розслідувати заяву Карпачової, яка на той момент була легітимним омбудсменом, про биття Тимошенко з відеоматеріалами і фактами, які були передані за згодою Тимошенко. Зараз фактично відбувається не розслідування цих матеріалів, а яким чином був пронесений фотоапарат, яким чином проводилися ці фото- і відеозйомки і яким чином далі це потрапило в пресу. Тобто, ГПУ, свідомо заявивши про те, що немає підстав для порушення кримінальної справи щодо побиття Тимошенко, зараз перевела все це в справу безпосередньо Карпачової. Як це можна назвати, як не тиск на колишнього омбудсмена?.. Вона має право на всі дії, які зробила вона або її співробітники в камері Тимошенко, вона має право не розголошувати цю інформацію, тому що це єдина уповноважена особа Верховною Радою, яка має право звертатися в міжнародні інстанції і безпосередньо в Раду Європи, до комісара з прав людини", - відзначив Соболєв.

Нагадаємо, лідер фракції БЮТБ Андрій Кожем'якін заявив, що БЮТБ не визнає присяги нового омбудсмена Валерії Лутковської.