ua en ru

"Миколаївгаз" завершив 2017 рік зі збитками у 74,5 млн гривень

"Миколаївгаз" завершив 2017 рік зі збитками у 74,5 млн гривень Фото: газ (kmu.gov.ua)

Занижена ціна газу в розрахунку діючого тарифу стала головною причиною отримання збитків

Виручка компанії "Миколаївгаз" за 2017 рік, яка формується за рахунок тарифу на розподіл природного газу, в минулому році становила 386,7 млн. гривень. Так як встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат ПАТ "Миколаївгаз", витрати компанії перевищили виручку. Це призвело до отримання збитку у розмірі 74,5 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Величина встановленого тарифу на розподіл природного газу за регульованим тарифом не забезпечує покриття видатків, необхідних при здійсненні експлуатаційних робіт і наданні послуг. Тому діяльність компанії "Миколаївгаз" є збитковою.

У чинному тарифі компанії "Миколаївгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 176,1 млн гривень (або 6000 гривень за тис. куб. м без ПДВ). А вартість закупівлі цього газу на ринку становить 237,5 млн гривень, (тобто середня фактична ціна природного газу в минулому році становила 8100 гривень за тис. куб. м без ПДВ).

З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 51% від всієї тарифної виручки, занижена ціна газу в розрахунку діючого тарифу стала головною причиною отримання збитків.

За 2017 рік зросли й інші статті витрат, пов'язаних з діяльністю компанії. Наприклад, вартість паливно-мастильних матеріалів, необхідних для роботи аварійно-диспетчерської служби ПАТ "Миколаївгаз" у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла майже на 20%.

Закладений у тариф рівень зарплати нижче середнього рівня оплати праці в промисловості в Миколаївській області. Так за 2017 середньомісячна зарплата працівника підприємства склала 5245 гривень, що майже в 2 рази нижче середньої зарплати по промисловості.

У 2017 році ПАТ "Миколаївгаз" неодноразово зверталося до НКРЕКП, яка встановлює тарифи на послуги з розподілу природного газу, надаючи розрахунки економічно обґрунтованих витрат компанії. У минулому році ПАТ "Миколаївгаз" проходило процедуру подачі тарифів, однак вони не були затверджені.

У березні поточного року ПАТ "Миколаївгаз" з дотриманням усіх процедур в черговий раз надало пакет документів в НКРЕКП по обгрунтуванню нового тарифу, який дозволить підвищити надійність газопроводів і утримувати їх в безаварійному робочому стані. Він розроблений відповідно до Тимчасової методики визначення та розрахунку тарифу на послуги з розподілу природного газу, яка буде діяти до 31 березня 2019 року.