ua en ru

Нідерланди офіційно відкликали посла з Туреччини

Нідерланди офіційно відкликали посла з Туреччини Фото: Нідерланди (pixabay.com)

Нідерланди також не погодяться з призначенням нового посла Туреччини в країні

Уряд Нідерландів ухвалив рішення відкликати посла з Туреччини. Відповідну заяву розміщено на сайті Міністерства закордонних справ Нідерландів.

"Уряд вирішив офіційно відкликати голландського посла з Анкари, який не мав доступу в Туреччину з березня 2017 року. Поки у Нідерландів немає посла в Туреччині, Нідерланди не дадуть дозвіл на приїзд нового посла Туреччини в Нідерланди. Це повідомлення було передано турецькому агенту в Гаазі. Це також призвело до перерви в переговорах з Туреччиною", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, у березні 2017 року влада Нідерландів видворила турецького міністра з країни. Так, нідерландська поліція препровадила турецького міністра у справах сім'ї та соціальної політики Фатму Бетюль Саям Каю до кордону з Німеччиною, після того як їй не дозволили виступити на мітингу прибічників президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

У відповідь на такі дії Нідерландів міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу допустив, що Туреччина може оскаржити дії Нідерландів в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Крім того, Чавушоглу зазначив, що влада Нідерландів повинна принести офіційні вибачення Туреччині, додавши, що і цього буде недостатньо. Так, Чавушоглу повідомляв, що Туреччина планує контрзаходи. Зокрема, МЗС Туреччини рекомендував послу Нідерландів певний час не повертатися до виконання своїх обов'язків.

Нагадаємо, в 2017 році Нідерланди оголосили персоною нон грата віце-прем'єра Туреччини Тургула Тюркеша. Як повідомлялося, Тюркеш збирався виступити на церемонії в пам'ять про невдалу спробу державного перевороту в Туреччині, яку збиралися провести турки, які проживають у Нідерландах. В уряді Нідерландів заявили, що спроба перевороту була "невиправданим нападом на турецькі демократичні інститути", однак з урахуванням напружених відносин між країнами, виступ Тюркеша в Нідерландах був б небажаним.