ua en ru

В НФ звинуватили Ситника у провалі роботи НАБ

В НФ звинуватили Ситника у провалі роботи НАБ

Депутат від "Народного фронту" (НФ) Максим Поляков звинуватив директора Національного антикорупційного бюро (НАБ) Артема Ситника в піарі і провалі роботи НАБ. Про це нардеп написав в блозі, коментуючи заяви Ситника в ефірі "5 каналу".

"Ситник в істеричному стилі відмовився до серпня звітувати перед Верховною Радою і пояснювати депутатам причини провалу боротьби з корупцією. Жодних фактів, жодних пояснень, чому за півроку очолювана ним армія співробітників НАБУ передала в суд до 15 справ на дрібних чиновників - та ні по одному немає судового вироку. Тільки хамство до народних депутатів і небажання нести відповідальність", - зазначив Поляков.


Разом з тим, за його словами, "головний антикорупціонер зверхньо заявив, що за законом НАБУ звітує тільки в лютому і серпні і додав, що йому дивно чути різкі заяви від депутатів, яких він "не знає", які, "не написавши жодного закону, починають кричати саме тоді, коли починають чіпати найбільш болючі теми, газову сферу". "І проникливо припустив, що "Народний фронт" надалі "ще більше буде кричати", - обурився депутат.

"По-перше, якщо хтось і кричить, то це пан Ситник, якому дуже не хочеться звітувати перед парламентом - бо нічим звітувати. По-друге, директор НАБУ чомусь вважає, що він в особливому становищі і може займатися піаром замість боротьби з корупцією. Відмова від звіту в парламенті стане визнанням бездіяльності головного антикорупційного відомства та його керівника", - вважає Поляков.

По-третє, пише нардеп, що "дивно чути, що пан Ситник не знає лідера Радикальної партії Олега Ляшка, який один з найбільш продуктивних депутатів у плані законопроектів і першим зробив різку заяву, викликаючи директора НАБУ на парламентський килим".

"По-четверте, "Народний фронт" дійсно не буде мовчати про провал боротьби з корупцією НАБУ і його директором Ситником, яку він замінює піаром. Ми голосували за виділення Верховною Радою сотень мільйонів гривень на роботу НАБУ - і куди йдуть ці гроші? А по "Укргазвидобуванню" саме депутат НФ Тетяна Чорновол ще рік тому позначила корупційні схеми. Чому Ситник мовчав цілий рік, коли Тетяна зачепила газову тему? Тому що зараз потрібно відволікти увагу від корупції у вищих ешелонах нинішньої влади? Або "намалювати" щось хоч трохи схоже на роботу?", - заявив представник НФ.

Він позитивно оцінив розслідування діяльності попереднього керівництва "Укргазвидобування". У той же час Поляков зазначив, що НАБУ не розслідує зловживання нового керівництва, про яких багато повідомляли депутати з різних фракцій - зокрема, "Свободи", "Самопомочі".

"Навіть після оприлюднення мною загрозливої інформації про те, що нове керівництво "Укргазвидобування" було готове через хитро розписаний тендер здати Кремлю всю технічну документацію, в якій детально розписані перспективи України в газовій сфері...", - заявив депутат.

Поляков також зазначив, що "слідчий суддя Печерського районного суду Києва задовольнив скаргу народного депутата Ігоря Луценка і зобов'язав Генеральну прокуратуру України порушити кримінальну справу щодо директора НАБУ Артема Ситника, в діях якого вбачаються ознаки ряду корупційних злочинів, вчинених в інтересах приватного підприємця Віталія Шабуніна і тричі судимого підприємця Дмитра Шерембея".

"Так от, пан Ситник: Ігор Луценко не з "Народного фронту", він з фракції "Батьківщина". Чи не багато фракцій парламенту вважають, що ви завалили роботу?", - запитує нардеп.