ua en ru

Незалежна експертиза: Пожежа на нафтобазі "БРСМ-Нафта" не нанесла шкоди навколишньому середовищу

Пожежа на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Васильковом не завдала шкоди навколишньому середовищу. Про це йдеться у висновках експертної комісії, створеної при Комітеті громадської ради у Мінекології з метою незалежної експертної оцінки впливу пожежі на стан навколишнього середовища.

Зокрема, у своїх висновках екологи спираються на результати експертиз, проведених в незалежних європейських лабораторіях, що мають міжнародну акредитацію.

Згідно з дослідженнями, показники забруднення грунту та ґрунтових вод в радіусі до 2,5 км від місця пожежі не перевищують показників фонового забруднення (природне наявність тих або інших хімічних речовин в навколишньому середовищі, - ред.), що свідчить про відсутність негативних наслідків пожежі для навколишнього середовища.

"Ми проводили дослідження атмосферного повітря, ґрунтів та ґрунтових вод на предмет забруднення нафтопродуктами і продуктами горіння. Там є перевищення в деяких показниках, наприклад, цинку і сульфатів, але це ніяк не пов'язано з життєдіяльністю нафтобази і ніяк не пов'язане з наслідками пожежі", - пояснила заступник голови громадської ради Світлана Берзіна.

Вона також зазначила, що всі проби були взяті експертами голландської компанії, що спеціалізується на відборі проб та в подальшому передані в незалежні німецькі лабораторії мережі Eurofins.

"Лабораторії ми вибирали виходячи з наступних критеріїв: міжнародна акредитація обов'язкова, яка підтверджує компетентність лабораторій і її незалежність. Крім того, ми вибирали лабораторії тієї мережі, яка користується хорошою репутацією і яка могла б провести повне, комплексне дослідження, чого неможливо провести в Україні", - сказала заступник голови громадської ради.

Берзіна також зазначила, що ряд експертиз все ж проводилося Держекоінспекцією в українських державних лабораторіях, але за застарілими методиками 60-70 років минулого століття, які давно застаріли, як і їх матеріальна база, внаслідок чого результати таких аналізів з боку держлабораторій мають велику похибку та не забезпечують комплексні дослідження по ряду показників.

Експерти-екологи також відзначають, що тема пожежі на "БРСМ" не вартувала настільки підвищеної уваги. Ця тема була дуже роздута і дуже політизована. Але насправді надзвичайна ситуація, пов'язана з пожежею, що сталася на території нафтобази, була навіть не регіонального масштабу, а місцевого локального рівня. А лабораторні дослідження свідчать про відсутність негативних наслідків для навколишнього середовища.

"Все це нам вдалося ідентифікувати, і все це ми зафіксували у своєму звіті, який вже опублікований на сайті Мінекології та організацій, експерти яких брали участь в оцінці", - сказала Берзіна.