ua en ru

За несплату аліментів до суспільних робіт вже притягнули майже 1,5 тис боржників, - Мін'юст

За несплату аліментів до суспільних робіт вже притягнули майже 1,5 тис боржників, - Мін'юст Фото: Світлана Глущенко (minjust.gov.ua)

Суспільні роботи щодо боржників по алмінтах були введені 6 лютого

З початку введення суспільно корисних робіт українські суди притягнули 1,5 тис. боржників по аліментах. Проо це повідомил заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко, передає прес-служба Мін'юсту.

За її слдовами, введення таких робіт для неплатників аліментів було реалізовано вперше в історії України. З початку дії нововведення - тобто з 6 лютого 2018 - судами винесено 1 473 постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

"Боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт у разі, якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів на дитину перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, а для дитини, яка має інвалідність або є важкохворою - за 3 місяці", - зазначила Глущенко.

Однак вона уточнила, що не всіх можна притягнути до таких робіт. Зокрема, їх не можна призначати особам з інвалідністю I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

Глущенко уточнила, що роботи можуть призначатися на строк від 120 до 360 годин і виконуватися не більше восьми годин, а неповнолітніми - не більше двох годин на день.

"У разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років" - зазначила заступник глави Мін'юсту.

Нагадаємо, в Україні розміри аліментів підвищено до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Зазначимо, з 1 липня для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум становить 1 559 гривень, для дітей від 6 до 18 років - 1 944 гривень.