ua en ru

Невирішення питання Ukrlandfarming завдасть шкоди ринку землі в Україні, - експерт

Невирішення питання Ukrlandfarming завдасть шкоди ринку землі в Україні, - експерт Фото: Іван Мирошниченко (Agropolit.com)

Тиск силовиків на компанію Олега Бахматюка може мати катастрофічні наслідки для країни

Керівник "Бізнес-варти" та експерт з питань аграрної політики Іван Мірошниченко вважає, що тиск силовиків на компанію Олега Бахматюка "Укрлендфармінг" (Ukrlandfarming), одного з найбільших агровиробників України, може мати катастрофічні наслідки для країни, а єдино можливим виходом із ситуації може бути мирова угоду між бізнесменом та державними структурами. Про це Іван Мірошниченко розповів в інтерв'ю виданню AgroPolit.com.

Іван Мірошниченко вважає, що переслідування і тиск на групу компаній "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, може призвести до вкрай негативних наслідків для економіки України.

"Нерозв'язання питання Ukrlandfarming завдасть шкоди не тільки агросектору, а й ринку землі і взагалі Україні. Сьогоднішнє загострення ситуації навколо Ukrlandfarming - це необережне і непрофесійне вирішення питання реструктуризації боргів з боку уряду і НБУ навколо групи компаній в її складі. За останні 5-6 років відбувається певне переслідування компанії і тиск на неї. Нагадаю, що питання стосується не тільки Ukrlandfarming, а й публічної компанії "Авангард", яка була і має всі шанси залишатися другим виробником яєць і яєчного по рошка в світі! Які наслідки будуть від їх падіння? Катастрофічні", - зазначив експерт.

Експерт припускає, що наслідки від можливого знищення компанії державою будуть значно перевищувати негативні наслідки, які отримала економіка країни від падіння агрохолдингу "Мрія".

"1,2-1,5% ВВП України, там працює 30 тис. людей і в ньому є західні кредитори з близько $1,6 млрд кредитів. "Мрія" впала 6 років тому, а фінансовий ринок і досі пам’ятає цей неприємний присмак і недоінвестовує в агросектор України того обсягу інвестицій, який міг би бути. Ukrlandfarming – це три "Мрії", вона була лідером і входила в ТОП-5 компаній в світі. Олег Бахматюк не святий. Але він хоче компанію врятувати та розвивати, пропонує і повернути 8 млрд грн, а влада та уряд чомусь цього не хоче, - заявляє Іван Мірошніченко. - Активи, які сьогодні коштують $2-2,5 млрд, стануть здобиччю "гробовщиків" та рейдерського напрямку "шакалів". Тобто, якщо зараз прийдуть поживитися $200 млн, покладуть агрокомпанію в більш ніж $2 млрд. Тому з боку влади, ФГВФО та уряду має бути виключно професійне та конструктивне вирішення питання боргів", - додав Мірошниченко.

Крім того, Мірошніченко нагадав, що справи, якими силовики тиснуть на компанію, стосуються 1,2 млрд грн отриманого VAB-банком рефінансування від НБУ, в той час як сам Олег Бахматюк намагається повернути державі 8 млрд грн кредитів через механізм реструктуризації.

"В чому немає логіки, то у небажанні влади отримати 8 млрд грн, при цьому гнатись за 1,2 млрд грн, коли публічно пропонують 8 млрд грн. Тобто якась інша ціль. Взагалі, історія з українським банкопадом – це ж приклад абсурдності: поклали більше 100 банків – і назвали це оздоровленням фінансово-банківської системи. Язик не повертається назвати це оздоровленням. Це були похорони фінансово-банківської системи України на замовлення когось. Завдяки НБУ, ФГВФО забрав з ринку близько 570-600 млрд грн застав, які зараз продаються за 5-8% від номінальної або заставної вартості через Фонд гарантування вкладів", - зазначив експерт.

Сам Олег Бахматюк, вважає Мірошніченко, намагається врятувати компанію через розуміння масштабів негативних наслідків від її знищення. Єдиним виходом, який не нашкодить економіці України, є мирова угода між Бахматюком та державними установами.

"Він розуміє ризики і наслідки ситуації з його компанією для країни, глобального ринку, тому намагається врятувати компанію та бути відповідальним до людей, країни та 30 тис. його співробітників і не дати їй впасти, а за можливості продовжувати її розвиток. Все змінюється. Для мене він великий український, національно зорієнтований бізнесмен. Мають бути знайдені рішення, має бути професійна та прагматична дискусія задля людей та економіки країни. Скоріш за все, має бути підписана мирова угода між Бахматюком та відповідними державними установами в рамках чинного законодавства. Потрібні тільки професійні рішення, спокійна рівна дискусія, аби захистити людей, зберегти компанію та втримати інвестиційний імідж України та агросектору", - констатував експерт.

Нагадаємо, восени минулого року НАБУ відкрило так звану справу Писарука-Бахматюка, що стосується отримання рефінансування НБУ VAB Банком під час фінансово-економічної кризи в Україні у 2014 році. Офіційні висновки експертиз оцінки заставного майна, висновки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та заяви НБУ наразі спростовують звинувачення, публічно висунуті НАБУ Олегу Бахматюку