ua en ru

Неправильні дії ФГВФО по відношенню до проблемних банків стали однією з причин відтоку депозитів, - експерт

Експерти відзначають, що однією з причин відтоку депозитів з банків України стали неправильні дії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) по відношенню до проблемних банків. Тимчасові адміністрації, що введені в банках, називають "поховальними командами". Таку думку в ході круглого столу на тему "100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ" висловив екс-член ради Національного банку України Василь Горбаль.

За словами Горбаля, не можна назвати жодного прикладу того, як тимчасова адміністрація врятувала банк. "Функція Фонду гарантування вкладів фізосіб зводиться до приведення банку до ліквідації і визначення банку, через який будуть виплачуватися компенсаційні кошти", - пояснив Горбаль. Він також зазначив, що такий підхід, коли простіше проблему поховати, ніж в ній розбиратися, неприйнятний.

У випадку з банком "Форум" велику роль зіграла політична складова, так як Новинського (колишній бенефіціар банку "Форум", - ред.) розглядають як ворога нинішньої політичної влади. Саме це позначається на веденні справ самого банку і спроби стягнути борги за банкрутство фінустанови з його акціонера", - зазначає кандидат економічних наук, віце-президент центру економічного розвитку Олександр Кошик.

Замість того, щоб керуватися політичними мотивами або обіцяти вкладникам міфічні мільярди колишніх власників, не маючи юридичних механізмів їх стягнення, експерти радять ФГВФО, який нещодавно очолив Костянтин Ворушилін замість Василя Пасічника, сконцентруватися на роботі з проблемною заборгованістю банків, що ліквідуються. Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків, вважає, що: "Нацбанку, тимчасової адміністрації банку "Форум" і керівництву Фонду гарантування вкладів фізичних лицнеобходимо звернути увагу, що великі кредитори цього банки не повертають борги, намагаються вивести їх всілякими способами.

Правоохоронні органи повинні працювати в парі з тими, хто раскрадает активи банку, а повинні працювати над недопущенням таких фактів".

Раніше в ЗМІ з'явився перелік боржників банку. У списку опинилася група підприємств Олега Гросмана. Загальний борг цих підприємств становить понад 670 млн грн. Ще один великий боржник - ТОВ "НВП "Білоцерківмаз", бенефіціаром якого є Олександр Олійник. Загальний борг - понад 210 млн грн.

Ще одна група з 6 підприємств, бенефіціаром яких є Костянтин Караманиць, повинна банку понад 170 млн грн. За інформацією ЗМІ та джерел, близьких до тимчасової адміністрації банку, багато боржники використовують шахрайські схеми, щоб не повертати кредити. Наприклад, Колесник Ярослав Васильович, колишній голова правління банку "Форум" досі не віддає банку суму майже 6,5 млн грн. А фірми, пов'язані з його сином від першого шлюбу (ТОВ "Агро-Форум", ТОВ "Такира") і дружиною (ВАТ "Белокрыницкий маслосирзавод") не повертають банку понад 60 млн грн. Управлінням супроводу роботи з проблемними кредитами Департаменту безпеки у Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві підготовлено та направлено повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення з боку колишнього Голови Правління Банку Колесника Я.В. та пов'язаних з ним осіб і підприємств. 22.05.2013 зазначені матеріали були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 190 КК України.

Нагадаємо, раніше глава Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила, що відтік депозитів з банків України за станом на 6 жовтня склав 110 млрд грн з початку 2014 року.