ua en ru

Непарламентські сили можуть перемогти на місцевих виборах, - експерт

З'їзди парламентських партій показали, що в складі цих політичних сил мало рейтингових кандидатів в мери, а в програмах партій практично немає конкретики. Про це заявив політолог Олексій Голобуцький, підбиваючи підсумки партійних з'їздів, що відбулися минулого тижня.

Як зазначив експерт, основна боротьба на місцевих виборах 25 жовтня розгорнеться між регіональними лідерами та політичними брендами.

"У списках великих політичних сил можна побачити тільки окремих яскравих представників: у "БПП" - Володимира Кличка, "Самопомочі" - Андрія Садового, "Опоблоці" - Олександра Вілкула. Інші кандидати від цих партій майже невідомі суспільству", - заявив Голобуцький.

Він підкреслив, що парламентські партії роблять ставку на рейтинг політичного бренду через брак людей, які користуються довірою суспільства. Експерт зазначив, що великі політичні сили не розбираються в проблемах регіонів, а тому програми партій на місцевих виборах практично не містять конкретики.

Що стосується непарламентських політичних сил, у яких немає розкручених брендів, то вони будують виборчу кампанію на авторитеті окремих рейтингових кандидатів.

"Наприклад, "Укроп" розкручує Бориса Філатова, "Відродження" - Геннадія Кернеса, але таких кандидатів у них мало. В результаті у цих сил - ні розкрученого бренду, ні кандидатів-локомотивів", - зазначив Голобуцький.

Експерт заявив, що є й інший приклад, коли відомі в регіонах люди для участі у виборах формують команду.

"На тлі парламентських партій відрізняється "Наш край", який вже називають партією мерів. Від неї, наприклад, на вибори йдуть мери Миколаєва Юрій Гранатуров і Чернігова Олександр Соколов та ще кілька десятків міських голів. Ці люди і будуть локомотивом для партії", - резюмував політолог.

Як зазначив Голобуцький, про те, що команди регіональних лідерів можуть розраховувати на успіх, свідчать результати соціологічних опитувань. "У Харкові рейтинг "Нашого краю" за місяць зріс майже вдвічі і сьогодні становить 7,8%, в той же час стрімко знижується підтримка "Опоблока" - порівняно з вереснем його рейтинг у Харкові впав у два рази", - зазначив експерт.

Протягом останнього тижня з'їзди, на яких було прийнято рішення йти на місцеві вибори, провели "БПП "Солідарність", ВО "Батьківщина", "Наш край", "Укроп", "Опозиційний блок".

Експерт використав дані опитувань аналітичного центру Pollex і Київського центру політичного та економічного аналізу.

Опитування аналітичного центру Pollex проводилося з 7 по 13 вересня 2015 року. Всього було опитано 2400 респондентів. Статистична похибка не перевищує 2,2%.

Опитування Київського центру політичного та економічного аналізу було проведено з 20 по 26 серпня 2015 року. Всього було опитано тисячу респондентів, Похибка становить не більше 3,1% при ймовірності 0,95%.