ua en ru

Необхідно заборонити валютні депозити і ввести податок на депозит, - експерт

В Україні не буде дешевих кредитів, поки банки будуть виплачувати високі ставки за депозитами. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«В Україні неможливо зробити дешевим кредитування, поки виплачується вищий відсоток за депозитами. Таким чином, можна тільки розкрутити інфляцію», - сказав він.

Експерт нагадав, що в Росії кілька років тому було запроваджено оподаткування за депозитами, що допомогло знизити високі ставки. «Україна не буде розвиватися, поки є 83 млрд дол. готівки у населення. Ми так захопилися цим доларом, що далі нікуди. Любов до долара вбиває реальну економіку України. Я вважаю, що необхідно заборонити валютні депозити, і ввести, як і в Росії, податок на депозит. Нічого поганого, крім критики введення податку, не трапиться», - сказав він.

За словами Охріменка, депозит є таким популярним, тому що це єдиний грошовий інструмент, звільнений від оподаткування: «І це несправедливо. Зараз невигідно купувати акції або облігації, адже там є податок, а на депозиті немає».

На думку експерта, чим довше українці будуть тримати «долари в тумбочці», тим довше наша держава не зможе вирішити питання з торговим і платіжним балансом.