ua en ru

Немиря закликає уряд негайно припинити дискримінацію внутрішньо переміщених осіб

Заступник голови партії "Батьківщина", голова комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря закликав уряд України негайно припинити незаконну дискримінацію внутрішньо переміщених осіб.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби партії "Батьківщина".

"Закликаю уряд негайно припинити практику зупинення дії довідок внутрішньо переміщених осіб на підставі списків, наданих Службою безпеки України та інших суб'єктів владних повноважень, не передбачених в законі України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Це прямо суперечить Конституції України та законодавству України", - заявив він.

За словами нардепа, наявність таких списків переселенців 19 лютого публічно підтвердив міністр соціальної політики України Павло Розенко, заявивши, що спільно з СБУ протягом трьох останніх місяців Міністерство активно працює над "ліквідацією шахрайських схем, які побудовані навколо виплат переселенцям".

"Найгірші сподівання підтвердив і прем'єр-міністр України, пан Арсеній Яценюк у ефірі телеканалів 21 лютого, сказавши, що за останній місяць біли скасовані виплати майже 150 тис. осіб, які на думку Голови Уряду, є не справжніми переселенцями, а шахраями", - зазначив політик.

Він підкреслив, що жоден представник КМУ, включаючи прем'єр-міністра України, не з'явився на парламентські слухання щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, які відбулися 17 лютого цього року.

"Вірогідно, вони боялися зустрітися з переселенцями, подивитися їм в очі та надати відповіді на їхні прямі запитання",- сказав Григорій Немиря.

У цьому зв'язку голова комітету закликав уряд негайно припинити незаконну дискримінацію внутрішньо переміщених осіб, створити Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб і затвердити положення про неї та встановити прозорі, чіткі правила підтвердження інформації, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання або виїхала на постійне місце проживання за кордон, відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".