ua en ru

Компроміс чи війна?

Голова наглядової ради ДП "УГК "Nemiroff", директор Nemiroff Vodka Limited і власник блокуючого пакету акцій, Олександр Глусь впевнений, що в конфлікті немає місця емоціям - тільки інтереси капіталів. Під час особистої зустрічі з кореспондентом «Укрінформу» він розповів, коли відновить виробництво завод Nemiroff і окреслив шляхи вирішення корпоративного конфлікту.

Голова наглядової ради ДП "УВК "Nemiroff", директор Nemiroff Vodka Limited і власник блокуючого пакету акцій, Олександр Глусь впевнений, що в конфлікті немає місця емоціям - тільки інтереси капіталів. Під час особистої зустрічі з кореспондентом «Укрінформу» він розповів, коли відновить виробництво завод Nemiroff і окреслив шляхи вирішення корпоративного конфлікту.

- УГК «Nemiroff» з 29 серпня 2013 року призупинила виробництво на заводі в Немирові через дефіцит склотари. Що сталося?

- Виробництво справді призупинене через дефіцит склотари. Проти наших партнерів були подані судові позови абсурдного характеру. Спільно ми виробили варіанти вирішення цього питання в юридичній площині. Всі виробники комплектуючих висловили бажання продовжувати співпрацю з нами і не розуміють, чому на них чинять тиск і втягують у рейдерську атаку, націлену на УГК «Nemiroff».

Доки наші партнери оцінюють власні ризики і вирішують, як працювати надалі, ми ведемо переговори з іншими виробниками склотари. Адже ніяких перешкод для випуску продукції нашою компанією немає. І ми, і виробники комплектуючих прекрасно розуміємо, що мова йде про юридичні маніпуляції.

- Грібов і Кіпіш неодноразово заявляли про позбавлення права ДП «УГК «Nemiroff» виробляти продукцію під ТМ Nemiroff. Чим це обґрунтовано?

- Саме так, заявляли. Але покажіть нам хоч одне рішення Ради акціонерів чи судове рішення, що набрало чинності, які б забороняли ДП «УГК «Nemiroff» використовувати створений нами ж бренд! Все інше - маніпуляції з метою введення в оману наших партнерів.

Структура власності і ухвалення рішень нашого холдингу виглядає наступним чином. Існує компанія Nemiroff Vodka Limited (акціонери: Глусь - 25,04%; Грібов - 20%; Фількінштейн - 20%; Кіпіш Анатолій - 17,48% і Віктор Кіпіш - 17,48% акцій), що зареєстрована на Британських Віргінських островах. Між акціонерами підписана Угода, де чітко визначені всі права та процедури, що стосуються використання торгових марок.

У Ліхтенштейні зареєстрована дочірня компанія NVL - Nemiroff Intellectual Property Establishment (NIPE). Їй належать всі торгові марки в інтересах усіх акціонерів. Але при цьому ніяких повноважень і прав у неї та її адміністративного директора на розпорядження марками без рішення Ради акціонерів немає! Це лише адміністративна структура, завдання якої зводяться до обліку і сплати податків, реєстраційних внесків, а також рахунків наших патентних повірених.

Операційна дочірня компанія Nemiroff Holdings Limited (NHL), зареєстрована на Кіпрі, є 100%-м власником усіх компаній, у тому числі - ДП "УГК "Nemiroff". Саме NHL діючим сьогодні рішенням кіпрського Окружного суду м. Нікоссії заборонені будь-які зміни у її власній структурі та структур усіх її дочірніх підприємств (заміна директорів, статутних документів тощо). Проте, всупереч забороні європейського суду, представники Nemiroff Holdings Limited з українськими паспортами подають позови у суди України, отримують рішення стосовно українських компаній, власником яких є Nemiroff Holdings Limited, хоча не мають на це ніяких повноважень. Саме ці люди чинять тиск на наших партнерів -- постачальників скла та етикетки заради того, щоб перешкодити виробництву оригінальної горілки Nemiroff в Україні. Це повне беззаконня!

Тим паче, що саме ДП "УГК Nemiroff" завжди була і є основною компанією холдингу. Тут зосереджені усі ключові бізнес-процеси: менеджмент, виробництво, дистрибуція, маркетинг. До 31 січня 2014 року діє ліцензійний договір на усі торгові марки. Зверніть увагу, як багато галасу та чуток циркулює на ринку навколо питання про ліцензію. Але жодного звернення до суду від власника торгових марок про припинення дії ліцензійного договору немає. Є тільки забезпечувальні заходи українського суду за позовом неуповноважених на те представників.

В Укрдержпатенті зареєстровані наші промислові зразки: увесь продукт у цілому - пляшка, етикетка, логотипи, а також більшість торгових марок. І їх анулювання - чергова фікція, юридична маніпуляція, рішення якої - питання часу.

- А яким чином Лондонський міжнародний арбітражний суд вплине на врегулювання конфлікту акціонерів у вашій компанії?

- Не можу розголошувати деталі процесу до моменту прийняття фінального рішення. Це суворо заборонено усім сторонам. Ми отримали попереднє рішення, яке нас задовільнило, чекаємо на остаточне найближчим часом.
А мої опоненти - міноритарії, які об'єдналися - у цей час намагаються змінювати директорів ключових компаній холдингу, блокувати виробництво в Україні, заміщувати оригінальний продукт горілкою, виробленою у Башкирії. Тобто, ігнорують приписи і забезпечувальні заходи усіх міжнародних судів, що покликані захистити бізнес до моменту врегулювання конфлікту. На мою думку, незалежно від фінального рішення лондонського процесу, мої опоненти знайдуть спосіб заявити про свою начебто «перемогу», щоб в черговий раз ввести в оману ринок та споживача.

- Ваші опоненти заявили, що їх компанія «ЛВН-Трейдінг» розпочинає поставки ТМ «Nemiroff» на ключові ринки ЄС і Duty Free. Як Ви розцінюєте їх перспективи?

- Компанія «ЛВН-Трейдінг» була створена фізичною особою, близькою до інших акціонерів. Володіючи статутним капіталом аж у $120, свого часу без відома і згоди ДП «УГК «Nemiroff» вона спробувала виступити нашим фінансовим поручителем на суму близько $300 тис. перед Nemiroff Holdings Limited. Подібні схеми, як правило, використовуються для рейдерського виведення активів до інших структур. Але під тиском ДП «УГК «Nemiroff» частина акціонерів була вимушена ввести «ЛВН-Трейдінг» у структуру групи компаній Nemiroff.

Отже, поки що зарано говорити про реалістичність сміливих обіцянок стосовно розвитку бізнесу «ЛВН-Трейдінг». Насамперед, тому що компанія створювалася для вирішення зовсім інших завдань.

- Як Ви прокоментуєте заяви про арешт рахунків ДП "УГК Nemiroff"?

- Арешт рахунків нашої компанії викликав багато шуму. Насправді ж, виконавче провадження було відкрите тільки на певну суму і на певні рахунки компанії. Тому господарська діяльність компанії забезпечується тими рахунками, якими ми можемо користуватися на законних підставах. Тому значення цієї ситуації було спеціально перебільшене, задля того, щоб дестабілізувати нашу роботу і посилити тиск на партнерів.

- А тим часом завод у Башкирії вже випускає горілку Nemiroff, і вона продається у російських крамницях...

- У цьому я вбачаю найбільшу проблему для бренду вже на рівні споживача. Саме він визначає успіх продукції. Спрямувавши свої рейдерські наміри на рівень споживача, можна завдати непоправної шкоди бренду. У Росії бренд Nemiroff сформував і став лідером окремого сегменту ринку - української горілки. Там нас знають як продукт із України. А судячи з мізерних продажів башкирського аналогу Nemiroff, виробленого за відсутності наших технологій і авторських рецептур, росіяни копію Nemiroff не сприйняли: вони як і раніше шукають на полиці оригінальний український продукт. Башкирська горілка попитом не користується. Плани з продажів провалилися. А це «заморожені» гроші.

Така ситуація бумерангом вдарить по виробникам, вони будуть змушені зупинити незаконне виробництво за замовленнями Грібова і Кіпіша через неплатоспроможність і ризики виникнення претензій по використанню торгових марок. В Україні їх перспективи ще гірші. Запропонувати українському споживачеві український бренд, вироблений в Башкирії, - це повна маячня. Я впевнений, що Грібов, який колись займався маркетингом, прекрасно ці ризики усвідомлює. Здається, що угода з Кіпішем перед початком атаки на партнера, заважає йому приймати правильні раціональні рішення.

Слід звернути увагу ще на один важливий момент. Створення ТОВ "Немірофф Водка Рус" (НВР) було ініційоване частиною акціонерів для заміни ТОВ «Торговий дом «Немірофф», що веде свою господарську діяльність у рамках угоди акціонерів. При цьому законність створення НВР зараз оскаржується у судовому порядку. Йдеться про порушення прав інтелектуальної власності групи Nemiroff при реєстрації приватною особою назви компанії - ТОВ "Немірофф Водка Рус". Отже, реєстрація НВР і її господарська діяльність можуть бути визнані незаконними в будь-який момент, а це означає невиконання зобов'язань перед її партнерами.

- Як впливає зупинка виробництва у Немирові на місцевий бюджет?

- ДП «УГК «Nemiroff» - один із найбільших платників податків на державному рівні, і тому збитки для місцевих бюджетів у результаті всіх рейдерських блокувань планової роботи - колосальні. Адже ДП «УГК «Nemiroff» не просто платник акцизу і ПДВ, це також податки самого підприємства (соцвиплати, пенсійні фонди, податок на прибуток тощо), які за розміром не поступаються акцизу, а також цілий ланцюг оподаткування партнерів. В Україні компанія є одним з найкращих роботодавців, великим закупівельником комплектуючих та сировини (пляшка, ковпак, етикетка і спирт) в українських виробників, а це - ще тисячі робочих місць і десятки мільйонів надходжень до бюджету України.

У першому півріччі поточного року ДП "УГК "Nemiroff" сплатила до бюджету близько півмільярда гривен. А ще - ПДВ, податок на прибуток. За час простою підприємства ми сплачуємо до бюджету лише акциз (близько 80 млн грн. щомісяця). Але після відновлення виробництва усе стане на свої місця.

- Скільки людей довелося звільнити?

- Починаючи з 2006 року, рівень плинності кадрів у штаті компанії жодного разу не перевищив 10%. Це дуже хороший показник для будь-якого підприємства. За час простою виробництва ми не звільнили жодної людини. Звичайно, як і всі виробничі підприємства, звільняємо через грубі порушення трудового розпорядку (крадіжки, систематичні прогули, пияцтво та ін.). Але ніяких «масових звільнень», про які кричать наші опоненти в ЗМІ, мови не йде.

- Дехто вважає, що через лобіювання Ваших інтересів опоненти організували акції протесту з вимогою відставки голови Немирівської РДА. А Ви пов'язуєте це з ситуацією у компанії Nemiroff?

- Це лише політика. Боротьба за місце голови адміністрації. А компанія Nemiroff в даній ситуації - зручний козир для політтехнологів. Мабуть, наразі їх інтереси співпали з планами моїх опонентів. Сьогодні в Україні маємо багато прикладів, коли рейдери намагаються заручитися підтримкою влади задля вирішення своїх брудних справ. А коли не виходить, починають переслідувати тих, хто їх не підтримав. Підміна понять, юридичні маніпуляції, спроби знищити репутацію - такий алгоритм рейдерства в Україні сьогодні. Але хочу попередити цих політтехнологів: скоро все повернеться на свої місця, і за завдані збитки компанії доведеться відповідати.

- Конфлікт між акціонерами Nemiroff триває з травня 2011 року. Чи лишаються шанси для компромісу?

- Я неодноразово закликав міноритаріїв, які об'єдналися, - не порушувати Угоду акціонерів, виконувати рішення Кіпрського суду й припинити атакувати компанію. Власне, конфлікт в такому випадку буде вичерпано. Але у опонентів інша мета. Вона очевидна - викупити мої акції якомога дешевше, щоб потім продати й заробити на різниці.

Моя позиція лишається незмінною: я - за пошук компромісного рішення задля порятунку компанії і бренду. Два роки війни нічого, окрім втрат, нам не принесли. А потрібно всього лише зупинитися, відкинути неконструктивні емоції, і в кінці-кінців прийняти прагматичне рішення. Аналізуючи ту ситуацію, що склалася, не відкидаю наявності перешкод досягнення компромісу. Можливо, існує якийсь жорсткий документ-домовленість між Кіпішем і Грібовим, що не дозволяє вирішити конфлікт мирним шляхом.