ua en ru

Німецький концерн E.on має намір переглянути контракти з "Газпромом"

Найбільший німецький енергетичний концерн E.on має намір переглянути частину своїх контрактів з ВАТ "Газпром". Про це повідомляє Deutsche Welle.

Як повідомив в неділю, 2 червня, інтернет-портал тижневика Wirtschaftswoche, розглядається можливість денонсації угод з російським монополістом, частина з яких була укладена на терміни до 10 і 20 років.

Джерела в E.on пояснили, що російський газ виявився занадто дорогим, а "Газпром" - важким партнером в переговорах. Якщо вдасться домогтися скасування угод, то газ буде закуповуватися на європейських спотових ринках. У відповідь на запит агентства dpa представник E.on зазначив, що в процесі диверсифікації концерн буде і надалі розраховувати на конкурентоспроможні поставки газу з Росії. Водночас він підкреслив, що концерн утримується від коментарів переговорів.

Агентство Reuters нагадує, що в липні 2012 р. керівництву E.on вдалося домовитися з "Газпромом" про зниження цін. Газовий бізнес приносить німецькому концерну досить відчутні збитки. Це пояснюється тим, що продавати газ доводиться за цінами, нижче закупівельних. У рамках довгострокових угод E.on платить високі ціни, тоді як його провідні клієнти, такі, як великі електростанції, мають можливість закуповувати газ за низькими цінами на світовому ринку, де пропозиція перевищує попит.

Німецька компанія E.On є найбільшим в Європі приватним електроенергетичним і газовим концерном. Концерн співпрацює з ВАТ "Газпром" в проекті газопроводу Nord Stream ("Північний потік"). Для його реалізації "Газпром", німецькі E.On і BASF створили в грудні 2005 р. компанію - оператора будівництва газопроводу Nord Stream AG.

Читайте також: Провідні енергоконцерни Німеччини позбавляються від активів у Східній Європі