ua en ru

Німецький інститут економічних досліджень знизив прогноз по зростанню ВВП Німеччини на 2013 р. до 1,6%

Німецька економіка зросте на 0,9% в поточному році і на 1,6% в наступному, йдеться в оприлюдненій сьогодні доповіді Німецького інституту економічних досліджень (DIW). У ній наголошується, що пониження прогнозу послідувало на тлі більш песимістичних перспектив для зростання загальносвітової економіки, а також на тлі європейської боргової кризи, яка продовжує чинити негативний вплив на німецьку економіку. "Найбільші ризики для експортно орієнтованої Німеччини пов'язані саме з борговою кризою в зоні євро", - йдеться в документі.

Згідно з липневим прогнозом DIW, зростання німецької економіки в 2012 р. очікувалося на рівні 1% і в 2013 р. - на рівні 1,9%. Однак дані з промвиробництва і промислових замовлень, як і ситуація на німецькому ринку праці, змусили експертів переглянути позиції по зростанню ВВП ФРН у бік пониження.

Німецька економіка змогла відновитися після кризи 2008-2009 рр. і показувала переконливі результати протягом наступних трьох років. Проте в II кварталі 2012 р. зростання німецької економіки сповільнилося до 0,3% з 0,5%, що спостерігалося в першій чверті року. Крім того, експерти побачили ознаки погіршення ситуації в останні місяці, що говорить на користь можливого подальшого зниження темпів економічного зростання ФРН ближче до кінця року.

Відзначимо, що прогнози DIW по зростанню німецької економіки на 2012 р. збігаються з раніше озвученою думкою одного з членів експертної ради при уряді ФРН Ларса Фельда, який в кінці серпня ц.р. повідомив, що очікує зростання ВВП ФРН в поточному році на рівні 0,8-0,9%. При цьому в II півріччі динаміка, на думку Фельда, зійде нанівець.

Читайте також: Зростання економіки Німеччини буде помірним, - Бундесбанк