ua en ru

Німецька RWE планує вийти з проекту Nabucco

Німецька компанія RWE знаходиться в стані переговорів щодо виходу з проекту газопроводу Nabucco. Про це повідомляє "Росія-24".

Проект Nabucco довжиною 4 тис. км і пропускною спроможністю до 31 млрд куб. м повинен знизити залежність європейських споживачів від колишніх постачальників блакитного палива. У політичних та економічних колах ЄС відкрито говорили, що головним чином Nabucco спрямований на скорочення постачань газу з Росії.

Серйозного прогресу в реалізації Nabucco досягти так і не вдалося. Критики Nabucco відзначають, що проект надто дорогий: офіційно називається цифра в 9,7 млрд євро, однак реальні витрати оцінюються в 15 млрд євро.

З іншого боку, є думка, що учасникам проекту не вдасться заручитися достатньою кількістю контрактів на закупівлю газу, щоб повністю замінити ними російські поставки.

Крім RWE, акціонерами Nabucco також є австрійська OMV, угорська MOL, турецька Botas, болгарська BEH і румунська Transgaz. Кожен з акціонерів володіє приблизно по 16,67% у частці проекту, однак RWE вважається найбільшим з них. Акції RWE у проекті може купити австрійська OMV, повідомляє Financial Times з посиланням на джерела. Компанії відмовилися від коментарів.

Читайте також: Консорціум Шах-Деніз II обговорює придбання частки в Nabucco