ua en ru

Німецька ProSieben продає активи в Бельгії і Нідерландах фінської Sanoma за 1,23 млрд дол

Німецька мовна корпорація ProSiebenSat1 продає активи в Бельгії і Нідерландах фінської медіагрупі Sanoma за 1,23 млрд євро. Виручені кошти підуть на погашення боргів другого за величиною медіаконцерн в Європі, йдеться в опублікованому сьогодні повідомленні ProSieben, передає РБК.
ProSieben придбала SBS Broadcasting в 2007 р. За задумом компанії, цей крок повинен був сприяти створенню великої європейської медіакомпанії, яка зможе скласти конкуренцію RTL Group. Однак у результаті даної угоди ProSieben "обросла" боргами, які на кінець 2010 р. досягли 3,02 млрд євро, що змусило керівництво ProSieben в особі головного виконавчого директора компанії Томаса Еблінга зайнятися переглядом стратегії розвитку компанії.
"По завершенню перегляду стратегії ProSieben прийняла рішення продати телевізійний і видавничий бізнес в Нідерландах і Бельгії, завдяки чому компанія зможе скоротити борги", - наголошується в повідомленні ProSieben.
Між тим скандинавський бізнес, також виставлений на продаж, поки залишається в руках концерну. "Це може бути пов'язано з неймовірно високою сумою, яку ProSieben вдалося виручити від продажу бельгійських і нідерландських активів", - повідомляє джерело, близьке до операції. Хоча, за деякими даними, на столі у Т.Еблінга лежать вже дві пропозиції зацікавлених компаній з покупки активів у країнах Скандинавії.
Для покупки голландського бізнесу в ProSieben фінської Sanoma довелося об'єднати зусилля із медіамагнатом Джоном де Молом, а для покупки бельгійського - з компаніями Corelio NV і Waterman & Waterman CVA. Операція дозволить Sanoma розширити цифрове мовлення поряд з традиційними для компанії видавничим і кінематографічним бізнесом.
ProSiebenSat1 була заснована в Німеччині в 2000 р. як найбільша телевізійна компанія країни. В даний час вона займає лідируючі позиції в Європі, поступаючись лише RTL Group. До активів ProSiebenSat1 в Німеччині ставляться такі телеканали як SAT.1, ProSieben, Kabel eins а також Sixx (спеціалізується на телевізійній рекламі), а також ряд телеканалів в інших країнах Європи. Штаб-квартира компанії знаходиться в Мюнхені. Штат співробітників компанії налічує 5 тис. чоловік.
Оборот компанії в 2010 р. склав 3 млрд євро, що на 9% перевищує аналогічний показник річної давності на рівні 2,8 млрд євро. Показник EBITDA (прибуток до вирахування відсотків, податків і амортизаційних відрахувань) склав в 2010 р. 807,6 млн євро, збільшившись на 30% в порівнянні з аналогічним показником 2009 р. на рівні 623 млн євро.