ua en ru

Невідомі "замінували" ВСУ в день розгляду позову стосовно боргів нардепів

У зв'язку з повідомленням в правоохоронні органи про мінування будівлі Верховного суду України (ВСУ) в середу, 28 травня, його робота на кілька годин була припинена. Що, як випливає з Єдиного державного реєстру судових справ, призвело до перенесення розгляду низки резонансних справ.

Так, ВСУ не зміг провести засідання і ухвалити рішення по восьми справах. Серед них три - за немайновими позовами: приватна особа Бондар Н.Д. проти хмельницької міськради щодо забезпечення упорядкованим житловим приміщенням; приватна особа Солопова К.Ф. проти ДП "Ілліч-Агро Донбас" щодо визнання недійсним договору оренди земельної ділянки; ТОВ "Лотос" проти ряду фізосіб щодо визнання держактів на право власності земельних ділянок та договорів купівлі-продажу недійсними.

Також в цей день ВСУ повинен був розглянути низку справ щодо погашення заборгованості перед різними фінансовими установами на суми від 25 тис. дол. до 16 млн грн. Зокрема, йдеться про справу ПАТ "Альфа-Банк" проти громадянки Узунової, про справу ПАТ КБ "ПриватБанк" проти громадянина Макарова, а також про справу ПАТ "Західінкомбанк" проти громадянина Рижука.

До найбільш резонансних процесів, які повинні були відбутися в ЗСУ 28 травня експерти відносять два позови щодо гучного скандалу про повернення боргу народними депутатами Дмитром Святашем і Василем Поляковим за кредитом "УкрСиббанку", виділеного для розвитку корпорації "АІС". Мова йде про заборгованості в розмірі 700 млн грн (справа № 2011/5084/2012 і № 2-1133/12). У перерахунку на загальну суму спірних коштів, розглянутих у цей день у ВСУ, частка оспорюваних боргів депутатів Святаша та Полякова склала більше 95% загальної суми.

"Як свідчить світова практика, традиційно подібні помилкові повідомлення про бомбу надходять від осіб, що так чи інакше захищають інтереси відповідачів по розглянутих справах. Грубо кажучи, можна вдатися до простої аналогії. Якщо дзвонять в міліцію про замінування школи, то в першу чергу "жартівника" шукають серед учнів тих класів, у яких в цей день була контрольна", - сказав на правах анонімності спеціаліст з інженерного забезпечення бойових дій оборонного/наступального характеру. За його словами, найбільш вигідним повідомлення про мінування є для тих осіб та організацій, які на дану дату виявилися непідготовленими до суду або мали більше шансів програти пред'явлені їм позови.