ua en ru

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent торгуються без загальної тенденції

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent торгуються без загальної тенденції. Станом на 14:55 за Київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (липень) - 97,57 (+0,43) при діапазоні котирувань 96,67-97,90;
- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 83,08 (-0,24) при діапазоні котирувань 82,63-83,82.

Котирування Brent сьогодні ростуть через технічних покупок. Напередодні офіційна ціна нафти Brent впала до найнижчого значення майже за півтора року, встановившись нижче 98 дол./бар. За попередні чотири сесії нафту Brent втратила в ціні на 3,5%, забезпечивши сьогодні привабливі умови для покупок.
У той же час котирування нафти WTI сьогодні знижуються через технічну корекцію. Інтерес до покупок WTI знову ослаб після того, як напередодні вона вперше за чотири сесії подорожчала і трохи відіграв своє падіння, додавши в ціні 0,7%.

На міжнародному валютному ринку FOREX американський долар з початку дня трохи подешевшав проти євро та інших валют, що технічно повинно полегшити купівлі нафти та інших товарних активів, що котируються у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют, знизився з початку дня приблизно на 0,2% і зараз тримається нижче позначки 82,4 пункту.

В той же час активні покупки нафтових ф'ючерсів сьогодні утруднені через побоювання скорочення попиту на нафту. Експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) знизили власний прогноз зростання споживання нафти і нафтопродуктів світовою економікою в 2012 р. на 820 тис. бар./день. Очікується, що в цілому в 2012 р. споживання нафти в світі складе 89,9 млн бар./день, а не 90,72 млн бар./день, як передбачалося місяцем раніше.

Експерти МЕА відзначають, що прогноз був знижений з-за суперечливою макроекономічної інформації. Однією з основних причин зниження прогнозу споживання нафти стали більш низькі оцінки зростання ВВП у ряді країн. В той же час нафтовидобуток у світі, за оцінками МЕА, в травні 2012 р. збільшилася на 200 тис. бар. і склали 91,1 млн бар./день.

Сьогодні в 17:30 по Києву будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), опублікованих сьогодні в 0:30 мск, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, яка завершилася 8 червня, збільшилися на 1,6 млн бар. Оцінка API принципово розійшлася з прогнозом галузевих експертів, які напередодні прогнозували тижневе скорочення запасів нафти в США на 1,9-2,0 млн бар.

У Відні 14 червня відбудеться нарада міністрів нафти країн ОПЕК з питання постачань нафти на світовий ринок. В даний час країни ОПЕК видобувають майже 33 млн бар. сирої нафти щодня. Це найвищий показник з 2008 р.