ua en ru

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet залишаються в негативній ціновій зоні в очікуванні новин з ринку праці США

Ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами Brent і Light Sweet за станом на 16:00 мск ціни складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (серпень) - 108,25 (-0,26) при діапазоні котирувань 107,94-108,93;

- Light, Sweet Crude Oil (серпень) - 106,04 (-0,48) при діапазоні котирувань 105,70-107,45.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами викликана технічною корекцією і фіксацією прибутку, що утворився з початку поточного тижня. За попередні два дні (10 і 9 липня) офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) виросла на 3,3%, а офіційна ціна нафти Brent підвищилася на 1%, забезпечивши премію для спекулятивних продажів.

Інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів ослаб після того, як сьогодні вранці котирування нафти Brent не змогли пробити рівень опору 109 дол./бар., А котирування нафти WTI оновили свій 15-місячний максимум і ледь не досягли позначки 107,5 дол./бар.

На відкритті сьогодні фондових торгів в США очікується підвищення провідних індексів приблизно на 0,8%, що може надалі підтримати нафтові котирування. Напередодні ринки отримали від керівництва ФРС США сигнал про те, що економічні умови для початку згортання програми кількісного пом'якшення поки залишаються занадто ризикованими. На думку глави ФРС, згортання заходів монетарного стимулювання економіки можна буде розпочати лише після серйозного поліпшення ситуації на ринку праці.

У США сьогодні будуть опубліковані свіжі дані по трудовій зайнятості. Аналітики прогнозують, що за підсумками звітного тижня, який завершився 6 липня, число первинних звернень за допомогою з безробіття скоротилося до 342 тис. проти 343 тис. тижнем раніше.

Сьогодні в Парижі представники Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) опублікували свій щомісячний доповідь про стан і перспективи світового ринку нафти. Представники МЕА прогнозують, що в 2014 р. попит на нафту в світі зросте більш істотно, ніж очікується за підсумками поточного року. Так, за підсумками 2013 р. зростання споживання нафти у світі може скласти 930 тис. бар. / День, проте в 2014 р. споживання нафти в світі може збільшитися на 1,2 млн бар./день.

Прогноз МЕА багато в чому збігається з прогнозом представників ОПЕК, які вважають, що зростання споживання нафти в 2014 р. майже в 1,4 рази перевищить аналогічний показник поточного року і складе 1,04 млн бар./день проти 770 тис. бар./день за підсумками 2013 р.