ua en ru

Нафторинок 2017 навряд чи збалансується, - Goldman Sachs

Нафторинок 2017 навряд чи збалансується, - Goldman Sachs Фото: Goldman Sachs

Експерти банку вважають, що угода про скорочення світового видобутку нафти незначно на нафтові котирування в майбутньому році

Goldman Sachs вважає, що навіть цілком ймовірне досягнення угоди про скорочення видобутку нафти країнами ОПЕК і Росією не зможе істотно вплинути на баланс ринків в 2017 році. Про це повідомляє Reuters.

"Зростання виробництва в Лівії, Нігерії, Іраку скорочують шанси перебалансирования нафтового ринку в 2017 році," - вважають експерти банку.

Будь-нездатність досягти зниження видобутку, буде штовхати ціни різко вниз до 43 доларів за барель, однак на світовому ринку нафти як і раніше буде мати надлишок нафти в четвертому кварталі.

Найбільший виробник ОПЕК Саудівська Аравія заявила в понеділок, що глобальна угода про скорочення поставок може бути досягнуто на наступному офіційному засіданні групи у листопаді. При цьому країнам-експортерам, що не входять в картель, таких як Росія, може бути запропоновано приєднатися до пакту.

У свою чергу, президент Росії Володимир Путін заявив на енергетичному конгресі в понеділок, що Росія готова приєднатися до пропонованої угоди.

"Однак також не варто вважати ризики розбіжностей з Іраком, як найбільш активним противником такої угоди, мізерно малими. Оскільки в планах Іраку збільшити видобутку в наступному році, так як вони вважають звичайні обсяги видобутку занадто низькими", - вважають аналітики Goldman Sachs.

Крім того, експерти інвестбанку вважають, що навіть, якщо Росія і країни ОПЕК введуть суворе скорочення видобутку, сланцеві бурильники США підвищать поставлять більш високі ціни з метою підвищення продуктивності.

"Зростання попиту буде залишатися стійким на наш погляд, але історична діяльність і цінова чутливості припускають менший ріст максимуму цін на нафту", повідомив Goldman Sachs.

Нагадаємо, МЕА зафіксувало зниження світових запасів нафти вперше з березня.