ua en ru

"Нафтогазвидобування" просить Шокіна допомогти в стабілізації роботи компанії

ПРАТ "Нафтогазвидобування" звернулося до Генерального прокурора України Віктора Шокіна з проханням особисто розглянути ситуацію з блокуванням роботи компанії і сприяти припиненню незаконних дій по відношенню до неї. Про це йдеться у відкритому листі, опублікованому прес-службою ПРАТ "Нафтогазвидобування".

Зокрема, йдеться, що більше 2-х місяців виробнича діяльність ПРАТ "Нафтогазвидобування", яке є однією з найбільших газодобувних компаній України, перебуває на межі зупинки.

"До цього призвели дії старших слідчих п'ятого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Суса Д. М. і Зубцова А. А. Починаючи з 30 березня 2015 р., вони систематично ініціюють арешти майна, продукції та рахунків компанії. З цією метою використовується кримінальне провадження трирічної давності, яке не має відношення до господарської діяльності ЗАТ "Нафтогазвидобування", - наголошується в листі.

Компанія зазначає, що згідно з частинами 3, 4 статті 170 КПК України арешт може бути накладено на майно, яке знаходиться у власності особи, яка визнана підозрюваним або обвинуваченим, або ж перебуває у власності юридичної особи, щодо якого здійснюється виробництво.

"Проте розслідування не має відношення до господарської діяльності ПРАТ "Нафтогазвидобування". Товариство не має яких-небудь статусу у кримінальному виробництві. Крім арештів жодних процесуальних дій щодо компанії не застосовується, що лише підтверджує непричетність ПРАТ "Нафтогазвидобування" на кримінальну виробництво і викликає багато питань щодо реальної мети накладення арештів", - зазначає ПРАТ "Нафтогазвидобування".

Апеляційний суд ухвалив 4 рішення, якими підтвердив неправомірність обмеження діяльності ПРАТ "Нафтогазвидобування".

Кожне з них є остаточним і оскарженню не підлягає. Однак, користуючись недосконалістю законодавства, слідчі кожен раз подавали нові клопотання про арешти в Печерський районний суд р. Києва. При цьому навіть не змінювалися підстави для застосування цих заходів, хоча вони були визнані судом необгрунтованими.

"Ситуація стала виглядати абсурдною. Ми вважаємо, що саме з цієї причини ті ж слідчі Генеральної прокуратури почали використовувати для накладення арештів інше кримінальне провадження, яке було зареєстровано в Єдиному реєстрі кримінальних проваджень ще 8 лютого 2013 р. У рамках цього виробництва розглядалася законність діяльності декількох контрагентів компанії і, відповідно, законність укладення угод ними угод з компанією в 2010-2012 рр. Однак ПРАТ "Нафтогазвидобування" у 2013-2014 рр. підтвердило в судовому порядку законність своїх дій при укладенні угод з контрагентами", - наголошується в листі.

ПРАТ "Нафтогазвидобування" також відзначає, що 14 квітня 2015 р. компанія вже зверталася до Генерального прокурора з проханням втрутитися в ситуацію, однак не отримала відповіді. 22 травня 2015 р. було звернення до заступника Генерального прокурора Давид Сакварелідзе з проханням забезпечити проведення об'єктивної перевірки слідчих дій п'ятого слідчого відділу та задіяних у справи прокурорів на предмет наявності ознак корупції. Однак цю заяву було передано на розгляд того ж п'ятого слідчого відділу Генеральної прокуратури України.