ua en ru

Нафта "причаїлася" в очікуванні засідання ФРС, - аналітик

Нафта "причаїлася" в очікуванні засідання ФРС, - аналітик Фото: нафтова вишка (lukoil.ru)

За словами аналітика, в найближчі дні можна очікувати пожвавлення на нафтовому ринку

Нафтовий ринок знаходиться в стані рівноваги – п'ятий день поспіль Brent торгується в районі $55 за барель. Про це в коментарі РБК-Україна розповів старший аналітик Альпарі Роман Ткачук.

"Після ривка вгору на початку вересня сил для продовження зростання немає, як і факторів на користь зниження. На поточний момент ціна влаштовує і покупців, і продавців. Підйом в район $60 призведе до активізації сланцевих проектів (що чинитиме тиск на нафтові котирування), а спуск нижче $50 призведе до зменшення інвестицій в найменш рентабельні нафтові проекти (що стане підтримкою для Brent)", - розповів експерт.

Ткачук підкреслив, що вчора нафта практично "не звернула увагу на заяву міністра нафти Іраку Джаббара Алі Хусейн аль-Луейбі, що ряд країн ОПЕК+ розглядає варіант скорочення видобутку нафти ще на 1%. Також, за його словами, нафта практично "проігнорувала" дані від Американського інституту нафти, що показали збільшення запасів на 1,4 млн барелів (очікувалося збільшення на 3,5 млн барелів) і зростання імпорту нафти на 305 тис. барелів на добу.

"При цьому суттєво знизилися запаси бензину - на 5,1 млн барелів. Це є наслідком сезону ураганів, який призвів до припинення роботи ряду НПЗ", - говорить аналітик.

Він також спрогнозував, що в найближчі дні можна очікувати пожвавлення на нафтовому ринку. "Багато чого буде залежати від підсумків засідання ФРС США, які стануть відомі сьогодні пізно ввечері. Федрезерв опублікує прогноз макроекономічних показників та плани щодо зміни грошово-кредитної політики, що матиме істотний вплив на світові ринки. Крім того, сьогодні вийдуть офіційні дані по запасах нафти від Міненерго США", - резюмував експерт.