ua en ru

Нафта на біржах сьогодні продовжує дешевшати

Нафта на біржах сьогодні продовжує дешевшати. Котирування Brent сьогодні вперше за п'ять сесій сповзли нижче за відмітку 111 дол./бар., а котирування Light Sweet вперше за шість сесій опустилися нижче за відмітку 85 дол./бар.
Станом на 11:55 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (жовтень) - 111,45 (-0,88) при діапазоні котирувань 110,53-112,50;
- Light, Sweet Crude Oil (жовтень) - 85,22 (-1,23) при діапазоні котирувань 84,82-86,50.
Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні торгуються в "негативній" зоні, що викликане продовженням ліквідації "довгих" позицій, що почалася 2 вересня 2011 р. через побоювання щодо повторення глобальної рецесії, викликані збереженням високого рівня безробіття в США.
Негативна динаміка в цінах по операціях також багато в чому обумовлена обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня ще підріс проти євро та інших валют, забезпечивши непривабливі умови для спекулятивних покупок нафти, біржові ціни на яку встановлені у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют виріс 2 вересня ц.р. майже на 0,4% і досяг максимального значення за три з половиною тижні - 74,758 пункту, а сьогодні цей показник вже перевищив відмітку 75 пунктів.
На ринку акцій в країнах АТР і в Європі сьогодні наголошується помітне зниження провідних фондових індексів, що теж багато в чому сприяє продажам нафтових ф'ючерсів.
Нафта WTI (Light Sweet) подешевшала з початку торгів помітніше, ніж нафта Brent, незважаючи на те, що через тропічний шторм "Лі" (Lee) видобуток нафти на шельфі Мексиканської затоки скоротився більш ніж на 60%. З нафтових платформ у минулі вихідні було евакуйовано через шторм майже 39% обслуговуючого персоналу, внаслідок чого видобуток нафти на шельфі впав на 843,2 тис. бар./день.
Сьогодні в США неробочий день - федеральне свято День праці, тому активність на торгах протягом дня буде невисокою. Регулярна торгова сесія на біржі NYMEX проводитися не буде. Операції з ф'ючерсами Light Sweet сьогодні можна укладати тільки в електронній торговій системі CME GLOBEX.
Нагадаємо, за підсумками торгів 2 вересня 2011 р. нафта на біржах помітно подешевшала, а офіційні ціни на нафтові ф'ючерси опустилися до найнижчих значень приблизно за тиждень. В той же час за підсумками торгового тижня (29 серпня - 2 вересня ц.р.), що завершився, нафта на біржах подорожчала приблизно на 1 дол./бар.