ua en ru

Нафта дорожчає за рахунок зростання виробничої активності в Китаї

Ціни на нафту зростають після публікації звіту про несподіване зростання виробничої активності в Китаї у вересні. Про це повідомляє Reuters.

До 7:45 за київським часом ф'ючерси на Brent подорожчали на 0,28 дол. до 97,25 дол. за барель, а ф'ючерси на WTI - на 0,38 дол. до 91,25 дол. за барель.

Попередній індекс PMI виробничого сектора Китаю, розрахований банком HSBC, у вересні виріс до 50,5 пункту з 50,2 пункту в серпні при прогнозі 50 пунктів. Саме цим пояснюється зростання цін на нафту, вважає старший керуючий по сировинних ринках Phillip Futures Автар Санду.

"Раніше ринок був вельми перепроданий, і цінами було більше нікуди знижуватися", - сказав він.

Звіт HSBC також показав, що індекс зайнятості у виробничому секторі Китаю впав до мінімуму 5,5 років. Міністр фінансів Китаю Лоу Цзівей заявив в неділю, що уряд не стане різко змінювати економічну політику через один показник, а за кілька днів до цього багато економістів знизили прогнози економічного зростання Китаю, спираючись на останню статистику.

З початку вересня нафта Brent подешевшала більш ніж на 5% і, ймовірно, завершить зниженням третій місяць поспіль за рахунок побоювань надлишкової пропозиції на світовому ринку. Нарада ОПЕК пройде 27 листопада, і деякі аналітики припускають, що організація прийме рішення про скорочення видобутку вперше від 2008 року.

Нагадаємо, вчора ціна умовної північноморської нафтової суміші BFOE (Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk) вперше за чотири звітних дні опустилася нижче за позначку 98 дол./бар.

WTI