ua en ru

Нафта дешевшає через побоювання про зниження попиту

Нафта дешевшає в п'ятницю через побоювання, що уповільнення росту в США скоротить попит, але слабкий долар і хвилювання на Близькому Сході обмежують падіння цін. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.
Проте експерти вважають, що американська легка нафта, ймовірно, виросте на 5,7% в квітні, подорожчавши вже восьмий місяць підряд. Слабкий долар, який тримається біля трирічних мінімумів, підняв срібло і золото майже до історичних максимумів в п'ятницю, оскільки інвестори шукають альтернативні активи. З іншого боку, економічне зростання в США різко сповільнилося в першому кварталі, оскільки високі ціни на продовольство і бензин підірвали споживчі витрати і привели до найшвидшого зростання інфляції за 2,5 роки.
"Дві різні новини переважують одна одну, зберігаючи стабільність нафти, - сказав Віктор Шум з Purvin & Gertz. - Нафта трохи виросла, і відступ з цієї позиції не був несподіванкою".
До 8:50 червневі ф'ючерси на американську легку нафту впали на 0,31 дол. до 112,55 дол. за баррель. Ф'ючерси на нафту сорту Brent подешевшали на 0,27 дол. до 124,75 дол.
Зростання ВВП США в першому кварталі сповільнилося до 1,8% після підвищення на 3,1% в четвертому кварталі 2010 року, повідомило в четвер Міністерство торгівлі США. Економісти чекали, що зростання досягне 2,0%.
Китайський індекс менеджерів по закупівлях, яких вираховується за замовленням HSBC, тримається у семимісячного мінімуму в квітні, оскільки зростання виробництва сповільнилося.
У наступні декілька днів ціни на нафту торгуватимуться в боковику, утримуючись на поточному рівні на тлі геополітичних хвилювань на Близькому Сході, вважає В.Шум. Ціни залишаться недалеко від нинішніх рівнів, не дивлячись на побоювання з приводу уповільнення попиту, оскільки в інвесторів мало варіантів для розміщення грошей, сказав він. "Який-небудь активний відхід з ринку маловірогідний, оскільки які альтернативи для інвесторів? Якщо світова економіка впаде, акції підуть вниз. Нафта збереже підтримку з причини геополітичних ризиків", - підкреслив В.Шум.