ua en ru

Нафта Brent впала до двотижневого мінімуму - до 58,17 дол./бар

Ціна нафти Brent сьогодні на торгах впав до двотижневого мінімуму. Котирування ф'ючерсу на нафту Brent опустилися сьогодні до цінової позначки 58,17 дол./бар. Це найнижчий показник з 24 лютого.

Тим часом нафта WTI (Light Sweet) сьогодні торгується в негативній зоні, проте інтерес до покупок помітно ослаб. Сьогодні котирування ф'ючерсу на нафту WTI не опускалися нижче цінової позначки 49,85 дол./бар., що істотно перевищує її мінімум, пройдений двома торговими днями раніше. Так, на торгах 6 березня котирування нафти WTI впали до цінової позначки 48,88 дол./бар. Це був найнижчий показник за чотири дні - з 2 березня.

Станом на 9:45 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (квітень) - 58,24 (-0,29) при діапазоні котирувань 58,17-58,72;
- Light, Sweet Crude Oil (квітень) - 49,96 (-0,04) при діапазоні котирувань 49,85-50,36.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами обумовлена поглибленням технічної корекції і ліквідацією довгих позицій під тиском подорожчання американського долара. Сьогодні індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) вперше з вересня 2003 р. перевищив позначку 98 пунктів і досяг значення 98,196 пункту, що істотно послабило попит на товарні активи, що котируються в валюті США.

Разом з тим сьогоднішнє зниження цін на нафтові ф'ючерси обумовлено очікуваннями свіжих даних щодо співвідношення пропозиції і попиту на нафту. Так, 11 березня свій щотижневий звіт по запасах нафти і нафтопродуктів в США опублікує американське Міністерство енергетики, а 13 і 16 березня свої щомісячні доповіді про стан і перспективи світового ринку нафти відповідно представлять Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) і Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК).

Ціна нафти Brent за перший торгівельний тиждень березня впала 4,6%. Так, за період 2-6 березня 2015 р. барель нафти Brent став дешевше на 2,85 дол. (-4,6%).

Тим часом офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) за перший тиждень березня знизилася на 0,15 дол. (-0,3%). Ціна нафти WTI за перші п'ять торгових днів березня змінилася не так істотно, як ціна нафти Brent, що обумовлено наявністю суттєвої цінової різниці між Brent і WTI, що забезпечило привабливі умови для здійснення арбітражних угод.

За період 2-6 березня цінова різниця між Brent і WTI скоротилася до 10,12 дол. після того, як на закінчення лютого вона досягала 12,82 дол.