ua en ru

Неефективні дії НБУ і Кабміну стимулюють підкуп виборців, - політолог

Підкуп виборців, який буде одним із прогнозованих негативних факторів на майбутніх місцевих виборах, стимулюють непродумані дії Нацбанку і уряду. Про це в ході прес-конференції "Підвищення соціальних стандартів, гречка або агітація: за що віддадуть свої голоси українці на місцевих виборах?" в четвер у Києві заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Необхідно розуміти, що тільки в бідних суспільствах розквітає електоральна корупція. Підкуп відбувається, тому що кандидатам дешевше купити виборця, а виборцям вигідніше продати свій голос. "Маршал Гречка" з'являється, коли з'являється "армія" збіднілих громадян. Джерела підкупу - в бідності громадян і тих, що вірять, що політики зроблять їх життя кращим", - сказав Вадим Карасьов.

За його словами, боротьба з підкупом виборців тільки адміністративними методами буде неефективною в умовах зубожілого суспільства. Виборча корупція є масовою, бо неможливо пересаджати всіх громадян, які користуються безкоштовними маршрутками і приймають набори продуктової допомоги.

Політолог зазначив, що місцеві вибори показові, тому що відбуваються в умовах триразового обвалу гривні і значного скорочення робочих місць, промислового виробництва і спаду ВВП на 10%.

"Непродумані дії Нацбанку і уряду призводять до того, що відбувається спад в економіці і за останній рік люди збідніли в 3-4 рази. При цьому Нацбанк несе відповідальність за те, що збідніли не тільки незаможні, але й середній клас - той шар, на якому тримається прозорість виборчих механізмів", - зазначив експерт.

"Чим менше економіки, тим менше грошей. Чим менше грошей, тим більше спокус для виборців. Так, влада виступила з ініціативою підвищення соціальних стандартів. Але наскільки? На 100-150 гривень. Це 5-6 доларів, але на виборах голос коштує дорожче", - говорить Карасьов.

За його словами, якщо в економіці і далі будуть продовжуватися "колаптичні тренди, то настане час, коли гречки не вистачить, а виборці розчаруються в демократії".

Однак, він зазначив, що, коли вибори пройдуть, негативні тенденції в економіці, продовжаться, тому що в уряду і Нацбанку сьогодні немає ефективної антикризової стратегії.

"Ніхто не говорить, що він хоче бути антикризовим менеджером. Триває розвал банківської системи. Гроші стали дуже дорогими - кредит на 30% не підходить для нормального розвитку бізнесу. Тому бізнес "вартує", не маючи нормальних інвестиційних можливостей. Тому сьогодні зрозуміло, що ці вибори будуть скандальними, нечистими. Але якщо ми хочемо, щоб наша електоральна демократія вижила і вистояла, нам треба думати про те, як реабілітувати економіку. Тому що процвітаюча демократія може бути лише там, де є процвітаюча економіка", - додав Карасьов.

Сьогоднішні завдання для уряду і Нацбанку, на думку експерта, це економічне зростання, антикризова економічна стратегія, санація банківського сектора, блокування там всіх негативних трендів - зміцнення національної валюти і зменшення імпорту. Тільки так в економіці країни буде генеруватися додаткова вартість і зростатимуть доходи громадян, вважає він.

"Тоді і вибори в країні будуть більш чесними, а в боротьбі з електоральним підкупом можна починати застосовувати жорсткі адміністративні і юридичні заходи", - резюмував політолог.