ua en ru

Недолік ліквідності змушує українські банки підвищують ставки за депозитами

Недолік ліквідності змушує українські банки підвищують ставки за депозитами. Так, тільки за останній тиждень ряд банків різко підвищив відсотки за вкладами для населення. Втім, здивування викликає не сам факт підвищення ставок банками - на цей крок часто йдуть невеликі банки, особливо при рекламних акціях. На цей раз в боротьбу за гроші фізосіб вступили найбільші - наприклад, "Приватбанк", Unicredit, "ВТБ Банк", ПУМБ. Ставки були підвищені в середньому на 1-3 п.п.

Б'є максимуми і UIRD (український індекс ставок за депозитами фізичних осіб). Приміром, індекс вкладів у гривні на 12 місяців на 25 червня склав 16,82, що є абсолютним рекордом за весь час розрахунку UIRD.
Причина проста - дефіцит ліквідності. Залишок коштів на коррахунках банків вже більше місяця не може подолати рівень в 20 млрд грн, склавши на сьогоднішній день 16,2 млрд грн. Це, у свою чергу, пов'язано "висушуванням" фінустанов Нацбанком для стримування курсу гривні.

"Нацбанк проводить жорстку монетарну політику щодо недопущення надмірного зростання грошової маси, у результаті банки змушені знаходити де-то ресурси", - підтвердив РБК-Україна начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank Україна Олександр Печеріцин.

Незважаючи на те, що для населення тенденція зростання депозитних ставок може здаватися позитивною, збільшуючи доходи за вкладами, в цілому на ринок це впливає негативно. Зростання ставок за депозитами досить швидко відображається на ставках по кредитах. І якщо для фізичних осіб відмова від кредитів не такий критичний, підприємства можуть пережити подорожчання коштів більш болісно.
"Попит на кредити може знизитися... і компанії будуть змушені шукати інші ресурси. Це обмежить потенціал активного розвитку", - зазначив Печерицин.

Жорсткість умов кредитування в першу чергу б'є по підприємствам з високою потребою в оборотних коштах, а також з великими інвестиційними програмами. Втім, за даними НБУ, на даний момент в Україні вартість кредитів ще далека навіть від максимумів цього року.