ua en ru

Недоліки реформи держслужби потрібно оперативно усунути, - "Рух за реформи"

Від реформи державної служби в Україні фактично залежить успіх усіх реформ в державі. Таку думку висловив лідер партії "Рух за реформи" Сергій Думчев.

Політик заявив про те, що 23 квітня Верховна Рада прийняла за основу абсолютно новий, по-справжньому революційний закон "Про державну службу". Ним передбачено розмежування політичних та адміністративних посад, тотальні відкриті конкурси при призначенні на державну службу, підвищення відповідальності чиновників.

"Втім, у новому законі існує ряд моментів, які загрожують стабільній роботі держслужби", - переконаний Думчев.

На його думку, ці недоліки потрібно усунути оперативно, так як в такому випадку Європейський Союз може додатково виділити до 75 млн євро на підтримку реформи державної служби в Україні.

Лідер "Руху за реформи" нагадав, що ще в 2011 році була прийнята, але так і не була введена в дію нова редакція закону "Про державну службу".

Закон від 17 листопада 2011 року повинен був вступити в силу спочатку з 1 січня 2013 року, потім - з 2014 року, врешті-решт депутати в четвертий раз відклали дату набрання законної сили - до 1 січня 2016 року.

Основною причиною, по даті набрання чинності нової редакції закону "Про державну службу" постійно змінювали, була норма про оплату праці державних службовців. Згідно із законом від 17 листопада 2011 року, вона повинна становити не менше 2 мінімальних зарплат - для чиновників нижчого рангу. Взагалі для всіх держслужбовців заробітна плата могла б збільшитися в середньому в два рази. На що, за підрахунками Кабміну, необхідно додатково близько 20 млрд грн.

"Виходячи з міркувань економії коштів, а 20 мільярдів - це річний бюджет Києва 2011 року закон про держслужбу постійно переносився, тому народні депутати вирішили прийняти новий закон про держслужбу, врахувавши в ньому сподівання, які переважають у суспільстві, подолання корупції, полегшення отримання адміністративних послуг, підвищення професіоналізму чиновників", - розповів Думчев.

В новому законопроекті, проголосований за основу, депутати вирішили, що коло посад в органах державної влади, на які буде поширюватися дія закону "Про державну службу", значно звузиться.

"За цим криється головна небезпека, - вважає політик. - Цілий ряд чиновників втрачає статус держслужбовців. Стало бути, на радників, помічників, консультантів президента України, помічників народних депутатів України, заступників міністрів і деяких інших посадових осіб не будуть поширюватися обов'язок щорічно подавати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, заборона на недопущення можливого конфлікту інтересів, тобто заборона працювати в безпосередньому підпорядкуванні близьких родичів, а також обмеження на використання службових повноважень на свою користь, обмеження щодо одержання подарунків, а головне - щодо зайняття іншою оплачуваною роботою, у тому числі підприємницькою діяльністю. Новим законом це прямо не заборонено".

"Вважаю, що в остаточній редакції закону слід обов'язково виправити цей прорахунок, який призведе до ще більшого зростання корупції", - заявив Думчев.

Нагадаємо, що головною новацією закону "Про державну службу" стало розмежування адміністративних і політичних посад - при кожному міністерстві, крім міністра, з'явиться держсекретар, термін роботи якого не буде залежати від зміни політичних вітрів. Також всі посади державної служби повинні будуть заміщатися на основі конкурсного відбору - держслужбовці будуть призначатися за рішенням конкурсної комісії, яка формується на паритетних засадах Президентом, урядом, парламентом, главою Антикорупційного бюро, представниками об'єднань профспілок і роботодавців, громадських організацій, наукових інститутів та експертних організацій.